10.000 θετικά self test σήμερα στα σχολεία

0
80
10-000-θετικά-self-test-σήμερα-στα-σχολεία

Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν, χθες, στα σχολεία, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη σχολική κοινότητα το επόμενο διάστημα είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά του κορωνοϊού, μέσα στις σχολικές μονάδες.

Χθες εντοπίστηκαν σχεδόν 16.000 κρούσματα, με τη βοήθεια των self test, ενώ, σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Παιδείας, κατά το δεύτερο μαζικό, οριζόντιο έλεγχο με self test διαπιστώθηκαν 9.688 τεστ.

Μαζί με τα 15.547 που ανακοινώθηκαν χθες, προκύπτει ότι μέσα σε 48 ώρες ανιχνεύθηκαν 25.235 κρούσματα. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κρούσματος ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο καθώς και ότι θα ακολουθήσει τρίτο τεστ, την Πέμπτη, για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Το σχέδιο για την κάλυψη των κενών

Άμεση πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά από την πανδημία, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, τα τεστ που έγιναν για το άνοιγμα των σχολείων, είχαν ως αποτέλεσμα την έγκαιρη ανίχνευση σχεδόν 16.000 εν δυνάμει κρουσμάτων.

Ετσι, με στόχο την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, το υπουργείο Παιδείας προχωρά άμεσα σε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

“Πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας σήμερα των σχολείων μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, γονείς να τηρούν με συνέπεια το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο προσερχόμενοι στις σχολικές μονάδες, με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πλήρη συνέργεια.

Η μαζική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που έχει εξεταστεί ταυτόχρονα για κορωνοϊό -1,6 εκατομμύρια μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα σε 24 ώρες- είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη ανίχνευση σχεδόν 16.000 εν δυνάμει κρουσμάτων, την απομόνωσή τους και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.”

«Παράθυρο» για αναθεώρηση μέτρων

Την ίδια ώρα κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και ειδικοί θα παρακολουθούν καθημερινά την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού στη σχολική κοινότητα και δεν αποκλείεται – εάν χρειαστεί – να αναθεωρηθούν κάποια μέτρα για τα σχολεία.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, προχώρησαν χθες σε δηλώσεις η αναπληρώτρια υπουργού Παιδείας κ. Μίνας Γκάγκα, όσο και από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Ζέττας Μακρή.

Η μεν πρώτη, ανάφερε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα» ενώ η δεύτερη τόνισε ότι «αν δούμε ότι λόγω της Όμικρον χρειαστεί να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50+1, θα αλλάξει».

Όπως είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr