133.692 συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

0
470

NEWSΜετά την καταβολή των αναδρομικών σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μικρή προσωπική διαφορά, ο (e-ΕΦΚΑ)μετρά νέες εκκρεμότητες στον αέναο κύκλο των αναδρομικών, που δεν φαίνεται να φθάνει σε ένα οριστικό τέλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Οι εκκρεμότητες που παίρνουν σειρά το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

-Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να δοθούν οι μηνιαίες αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους. Οι αυξήσεις θα δοθούν σε 5 μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει ο νόμος. Τώρα θα δοθούν τα 2/5 που εκκρεμούν για τα έτη 2020, 2021. Δηλαδή, αν ένας συνταξιούχος δικαιούται αύξηση 50 ευρώ, στο τέλος του μήνα θα πάρει 20 ευρώ.

-Στο τέλος Οκτωβρίου γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν και οι 29.000 δύσκολες περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά.

-Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να πληρωθούν 215.000 παλαιοί συνταξιούχοι των οποίων  ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία στο σύστημα. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς πληρούν τις προϋποθέσεις.

-Τη σκυτάλη θα πάρουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται και δικαιούνται αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι κατά 30%. Οι εν λόγω συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υφίστανται ακόμα το «μαχαίρι» του 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αντίθετα, ο νέος νόμος που μειώνει το πέναλτι στο 30% εφαρμόζεται στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να χορηγούνται αυξημένες συντάξεις στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Ωστόσο και στις δύο κατηγορίες δεν έχει καν ξεκινήσει ο επανυπολογισμός για τη χορήγηση των αναδρομικών.

-Από το 2016 εκκρεμούν τα αναδρομικά που δικαιούνται περίπου 120.000 παράλληλα ασφαλισμένοι. Πρόκειται για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο αλλά και από τα πρώην ταμεία τους ως αυτοαπασχολούμενοι. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει: α) τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση εφόσον εργάσθηκαν πάνω από 30 χρόνια, β) την προσαύξηση στη σύνταξή τους.

-Συντάξεις χηρείας. Από τη μια πλευρά δεν έχουν εφαρμοστεί οι θετικές διατάξεις που προβλέπουν αυξήσεις και από την άλλη καθυστερεί και η εφαρμογή των παρακρατήσεων σε δόσεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη. Συγκεκριμένα ένα μέρος των δικαιούχων χηρείας δεν έχει λάβει ακόμη την αύξηση από το 50% στο 70%, ενώ εκκρεμεί και η αύξηση του νόμου Βρούτση.

Πηγές του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκοπίμως καθυστερούν οι εκκαθαρίσεις προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί των παρακρατήσεων με τις αυξήσεις και να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος.

133.692 συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ – Πληρωμή αγροτών

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) έκανε πληρωμές 9,2 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 24/09 – 30/09 πληρώθηκαν 424 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού ΕΔΩ

ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΑ: Πληρωμές σήμερα 20/8/2021 – ΟΑΕΔ νέο πρόγραμμα

Νέες περικοπές στις συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΑ πληρωμή

Πηγή: tilegrafimanews.gr