Αφγανιστάν: Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ

0
101

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν παρέδωσαν στις ΗΠΑ έναν βετεράνο πεζοναύτη που κρατούσαν επί περισσότερα από δύο χρόνια, με αντάλλαγμα ένα Αφγανό φύλαρχο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά το Αφγανιστάν.

«Σήμερα ο Μαρκ Φρέριχς παραδόθηκε στις ΗΠΑ και ο Χάζι Μπάσαρ παραδόθηκε σε εμάς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», δήλωσε ο Αμίρ Χαν Μουτάκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την αφγανική πρωτεύουσα.

Ο Φρέριχς είναι μηχανικός και βετεράνος πεζοναύτης, κατάγεται από το Λόμπαρτ του Ιλινόι και εργαζόταν επί μία δεκαετία σε αναπτυξιακά έργα στο Αφγανιστάν. Έπεσε θύμα απαγωγής στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2020.

Ο Χάζι Μπάσιρ Νουρζάι, φύλαρχος του Αφγανιστάν, πολέμαρχος και στέλεχος των Ταλιμπάν, αφέθηκε ελεύθερος αφού κρατήθηκε επί χρόνια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αφγανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μεταξύ των τελευταίων Αφγανών που κρατούνταν στη φυλακή στο Γκουαντάναμο.

«Ο αξιότιμος Χάζι Μπάσιρ αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δύο δεκαετίες φυλάκισης και έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Μοχαμάντ Ναΐμ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν που βρίσκεται στην Ντόχα μέσω του Twitter.

Ο Μπασίρ Νουρζάι, επικεφαλής αφγανικής φυλής και μέλος των Ταλιμπάν, συνελήφθη το 2005 με την κατηγορία ότι μετέφερε λαθραία στις ΗΠΑ ηρωίνη αξίας 50 εκ. δολαρίων και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι ο Μπασίρ Νουρζάι δεν κατείχε επίσημη θέση στο ισλαμιστικό κίνημα, αλλά προσέφερε σε αυτό «σημαντική στήριξη, περιλαμβανομένων όπλων» στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

ΕΜ

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr