Αυτά είναι τα σενάρια για το Λιανεμπόριο

0
45

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κυβέρνηση είναι επιφυλακτικοί για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με τον προβληματισμό να ενισχύεται από τις εικόνες στις εταιρείες ταχυμεταφορών, όπου είναι μεγάλος ο όγκος των παραγγελιών μέσω διαδικτύου. Το ίδιο προβληματίζει και τους λοιμωξιολόγους.

Γρίφος για δυνατούς λύτες αποτελεί το άνοιγμα του Λιανεμπορίου ενόψει των γιορτών του Χριστουγέννων. Οι σκηνές με τον συνωστισμό και τις ουρές στα Harrods στο Λονδίνο, αμέσως μετά την λήξη του lockdown στην Αγγλία, ανησυχούν την Kυβέρνηση.

Οι αποφάσεις αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έπειτα πάντα και από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Ένα εορταστικό lockdown δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ένα σενάριο που φαίνεται ημέρα με την ημέρα ενισχύεται περισσότερο.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα λελογισμένο άνοιγμα στο λιανεμπόριο, αλλά κρίσιμες είναι η σημερινή και αυριανή ημέρα. Εάν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι δεν μειωθούν, τότε δεν αποκλείεται και να μην ανοίξει τίποτα.

Αν όμως, υπάρχει μείωση, τότε από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου, αλλά με πολύ πιο αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες όπως λιγότερα άτομα μέσα στο μαγαζί, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υπαλλήλους και πελάτες και όπου είναι εφικτό θα ενεργοποιηθεί το “click away”.

Ακόμα, αναμένεται να διευρυνθεί το ωράριο των καταστημάτων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, αφετέρου θα υπάρξει αλλαγή όσον αφορά στην απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η οποία θα ξεκινά αργότερα από τις 9 το βράδυ.

Στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και κάποια μεγαλύτερα, ενώ μάλλον δεν θα λειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα. Αν και ως προς αυτό υπάρχει και ο αντίλογος ότι έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερος συνωστισμός στα μικρότερα καταστήματα.

Ζητούμενο αποτελεί και το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Αν όλα πάνε καλά, ενδέχεται να λειτουργήσουν ακόμη και από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αν και υπάρχουν και “φωνές” επιστημόνων που επιμένουν να μην ανοίξουν υπό τον φόβο κινητικότητας και διασποράς του κορονοϊού.

Το σενάριο αναφέρει ότι μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 21 Δεκεμβρίου και το τρίτο σενάριο αναφέρει ότι μπορεί να μην ανοίξει το λιανεμπόριο πριν από τις γιορτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι από αύριο, Πέμπτη έως το αργότερο μέχρι το Σάββατο αναμένονται ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για πολύ δύσκολη εξίσωση, σημειώνοντας ότι «έχουμε μια πτώση των δεικτών για εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και σε κρούσματα, αλλά όχι ακόμα ικανοποιητική. Μας απασχολεί, όμως, και η κινητικότητα, που είναι αυξημένη κατά 20%-25% σε σχέση με το πρώτο lockdown». Η κόπωση είναι κακός σύμβουλος για όλους μας, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν πολλές δραστηριότητες, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα σχολεία κ.λπ., ενώ δεν υπάρχει εισήγηση από την επιτροπή για δυο ταχύτητες στο άνοιγμα περιφερειών της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση, παρά το γεγονός ότι παραμένει άνιση.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου».

Για τα Χριστούγεννα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση από νομό σε νoμό».

Αναφορικά με το ωράριο, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι εξαρτάται από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Εφόσον ανοίξει, θα υπάρξει μια επέκταση του ωραρίου. Για τις επισκέψεις στα σπίτια θα είναι μέχρι 9 άτομα και για παραμονές κι ανήμερα των εορτών θα υπάρξει μια διευθέτηση. Είναι πολύ σημαντικό τώρα που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας με το εμβόλιο, να καταπολεμήσουμε αυτή την κόπωση. Θα υπάρξει μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: tilegrafimanews.gr