Αυτές είναι οι 3 κλίμακες επιδότησης για το ρεύμα – Τις ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας

0
171

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Οκτώβριο. Τις ανακοινώσεις για τα όσα θα ισχύσουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έκανε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα γίνει σε τρεις κλίμακες, θα φτάσει 436 ευρώ (ή στα 485 για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου) και για όσους καταναλώνουν από 501 κιλοβατώρες και πάνω, προβλέπεται και μπόνους 50 ευρώ αν μειώσουν την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι! Στο φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωση ο Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση θα είναι οριζόντια, στα 90 ευρώ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ οι ανακοινώσεις είχε προγραμματιστεί να γίνουν στις 09:30, πέρασε σχεδόν μια ώρα για να ξεκινήσουν.

Η επιδότηση στο ρεύμα

Από 1η Οκτωβρίου θεσπίζεται η κλιμακωτή επιδότηση, με τρεις κλίμακες, για κύριες ή μη κατοικίες και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης και η επιδότηση φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, απορροφάται το 80% της αύξησης και η επιδότηση θα πάει στα 386 ευρώ. Αν όμως το νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η επιδότηση θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 1001 κιλοβατώρες και πάνω απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση διαμορφώνεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα και επίσης αν υπάρξει μείωση της κατανάλωσης 15%, η επιδότηση αυξάνεται 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση είναι 485 ευρώ.

Στα εμπορικά τιμολόγια ρεύματος

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35 κιλοβατώρες, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα και απορροφάται το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 κιλοβατώρες που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα.

Το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Στα μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ανακοινώθηκε επίσης ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

Δείτε τις ανακοινώσεις

Πηγή: tilegrafimanews.gr