Αυτό είναι το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις

0
34

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η παρουσίαση έγινε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), Μιχάλη Καραμαλάκη.

«Η διαχείριση της συνάθροισης είναι ευθύνη των πολλών όχι μόνο της Αστυνομίας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ανέφερε ότι ο τρόπος δράσης θα βασίζεται στην ευελιξία, στην αναλογικότητα και στην επιείκεια».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι «ανάλογα με το μέγεθος της διαδήλωσης θα καταλαμβάνεται αντίστοιχο τμήμα του πεζοδρομίου, της λεωφορειολωρίδας ή μίας λωρίδας του δρόμου. Ανάλογα με το πλήθος θα είναι και η κατάληψη του χώρου. Βλέπουμε από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι στο 92% των περιπτώσεων υπήρχε συμμόρφωση και τελικά διεξάγονται και οι πορείες και ταυτόχρονα γίνεται η κίνηση στην πόλη».

Το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση της αντίδρασης της Αστυνομίας σε περίπτωση επεισοδίων. Αρχικά θα μπαίνουν φραγμοί (εμπόδια σταθερά ή ανθρώπινο τείχος), στη συνέχεια θα γίνεται απόκρουση των επιθέσεων από διάφορα αντικείμενα ή απώθηση με τη χρήση ασπίδας, στη συνέχεια (εάν συνεχίζονται τα επεισόδια) θα γίνεται χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα (Αίαντες) και τέλος χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Λευτέρης Οικονόμου επεσήμαναν ότι στόχος του σχεδίου είναι να περιφρουρηθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά και να διαφυλαχθεί το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Σχετικά με δημοσιεύματα που λένε ότι στα πανεπιστήμια θα υπάρχουν αποθήκες οπλισμού, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης απάντησε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα είναι άοπλη από πυροβόλα όπλα, υπογραμμίζοντας ότι «πολιτική δεν γίνεται με ψέματα, θεωρίες συνωμοσίας και ανυπόστατα πράγματα».

Εμβολιασμός αστυνομικών
Από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί από μάχιμες υπηρεσίες και με ηλικιακό κριτήριο από δόσεις που θα χάνονταν ενώ έχει δημιουργηθεί ειδικός πίνακας για όσους αστυνομικούς επιθυμούν να εμβολιαστούν άμεσα.

Από τις αρχές της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8.5 εκατομμύρια έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ, διαπιστώθηκαν 232.000 παραβάσεις, ενώ τα πρόστιμα αγγίζουν τα 52 εκατομμύρια ευρώ.

Εξοπλισμός και οχήματα
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το 2020 «έτρεξε» ένα εξοπλιστικό πακέτο 20 εκατομμυρίων ευρώ και αγοράστηκαν 23.000 αλεξίσφαιρα, 8.000 ειδικές στολές, 4.000 πλήρης εξοπλισμός δικυκλιστών ενώ η Αστυνομία ενισχύθηκε με 2.450 οχήματα διαφόρων τύπων.

Το 2021 το εξοπλιστικό πακέτο ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια για μηχανολογικό εξοπλισμό, ανακατασκευή των λεωφορείων της Αστυνομίας, αγορά 40-80 περιπολικών με ειδικό κλωβό μετακίνησης για Covid-19 ή άλλα μεταδοτικά νοσήματα, 4 ασθενοφόρα, 5 θωρακισμένα οχήματα σαν αυτά που υπάρχουν στον Έβρο και 4 οχήματα ειδικών δράσεων.

Πηγή: tilegrafimanews.gr