Αυξάνεται κατά τρεις μήνες η θητεία στον Στρατό Ξηράς

0
33

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς αποφάσισε το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας. Το ΚΥΣΕΑ έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων.

Με αυτή την απόφαση εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Έτσι, η θητεία στον Στρατό Ξηράς θα έχει διάρκεια δώδεκα μηνών, κάτι που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό. Η αυξημένη θητεία θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης.

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας εννιά μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής.

Ακόμα, το ίδιο ισχύει και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ.

Όσον αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, προστάτες οικογενειών κ.τ.λ.) αυτή πλέον καθορίζεται στους οκτώ μήνες από εφτά μήνες που είναι σήμερα.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς (Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου).

Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).

Επίσης, καθορίζεται διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.

Πηγή: tilegrafimanews.gr