Αιγαίο ΤΩΡΑ : Δείτε πού βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό Τσεσμέ- Κουτοπονηριές από τους Τούρκους

0
108

ΑΙΓΑΙΟ ΤΩΡΑ -Πώς η Άγκυρα πυρπολεί και πάλι το διάλογο – Ψύχραιμη στάση από την Αθήνα.

Ειδήσεις: Στα νερά του Αιγαίου πλέει από την Κυριακή το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ΤΣΕΣΜΕ, το οποίο ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό της γείτονος. Συγκεκριμένα, μπήκε στην περιοχή που παράνομα η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX δυτικά του Αη Στράτη και της Λήμνου, πλέοντας με περίπου 10 μίλια την ώρα, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει ποντίσει καλώδια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, όπως το ORUC REIS πριν μερικούς μήνες, με την Ελλάδα να παρακολουθεί κάθε του κίνηση. Κοντά του βρίσκεται συνεχώς ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος το οποίο ενημερώνει για τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού.

Είναι προφανές πως το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί και πάλι να πυρπολήσει τις διερευνητικές επαφές, δυναμιτίζοντας το κλίμα με την Ελλάδα. Η τουρκική κυβέρνηση μάλιστα, με απίστευτο θράσος, κατηγορεί την Ελλάδα ότι συνεχίζει την δήθεν αδιάλλακτη στάση και ρητορική της.

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις και διάφορες αποστολές υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της», αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι κι η Ελλάδα προέβη σε παρόμοιες ενέργειες και συγκεκριμένα -όπως ψευδέστατα αναφέρουν- «το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο HS Ναυτίλος, που ανήκει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες στα βόρεια και δυτικά της Λέσβου και στα βόρεια της Χίου και της Ικαρίας κι εντός των διεθνών υδάτων».

Το τουρκικό ωκεανογραφικό -Αιγαίο ΤΩΡΑ : Δείτε πού βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό Τσεσμέ- Κουτοπονηριές από τους Τούρκους

Υποστηρίζουν ότι ανάλογη δραστηριότητα υποβρύχιων ερευνών πραγματοποιεί και το ελληνικό ερευνητικό πλοίο AEGAEO μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα, χωρίς να είναι σαφές στη Navtex, που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, πότε θα ολοκληρωθούν. Σημειώνουμε ότι οι περιοχές στις οποίες αναφέρονται οι Τούρκοι είναι ελληνικές και ουδείς τις αμφισβητεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ διεξάγει υδρογραφικές επιστημονικές και τεχνικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου, στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων, ενώ τονίζεται ότι οι έρευνες, οι οποίες δεν διεξάγονται στο βυθό, πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Βέρνης του 1976.

Με του Τούρκους θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε! Διαβάστε την ανακοίνωση για να καταλάβετε πόσο κουτοπόνηροι και ψεύτες είναι οι γείτονες και πώς επιχειρούν να τερματίσουν το διάλογο και να ξεκινήσουν την πολιτική των κανονιοφόρων: «Ομοίως -υποστηρίζουν οι πηγές- και η υποθαλάσσια (;) ανακοίνωση για πραγματοποίηση άσκησης με πυρά στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο μεταξύ 17 Μαρτίου και 27 Απριλίου 2021, όπου περιλαμβάνει περιοχές χωρικών υδάτων νησιών με μη αποστρατικοποιημένο καθεστώς, όπως η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, το Καστελόριζο, τα Ψαρά, η Χίος, η Σαμοθράκη, αποκαλύπτει ότι η πλευρά που αυξάνει την ένταση είναι η Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις πηγές του τουρκικού υπουργείου, που προκαλούν γέλια με τους ισχυρισμούς τους: «Παρόλο που η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ακόμη και κατά την περίοδο των διαβουλευτικών επαφών, η Τουρκία τηρεί μία υπομονετική, αποφασιστική και ψύχραιμη στάση, προκειμένου να υπάρξει μία δίκαιη, νόμιμη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας, τον αμοιβαίο διάλογο και τις συνομιλίες και στη βάση μίας σοβαρής και ειλικρινούς προσέγγισης.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα, ως απάντηση στην εποικοδομητική στάση που τηρούμε από την αρχή, είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση, τις ενέργειες και τα λόγια που κλιμακώνουν την ένταση και να καταβάλει προσπάθειες για μία λύση μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου και συνομιλιών.

Οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι εμείς προβαίνουμε σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Παρακολουθούμε μετά λύπης και εκπλήξεως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, των διαβουλευτικών επαφών μεταξύ των χωρών μας, αυτές τις δημόσιες δηλώσεις που κάνει η Ελλάδα με σκοπό να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα.

Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν σαφή ένδειξη της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας, η οποία δεν θέλει τα ζητήματα να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου», υποστηρίζουν οι τουρκικές πηγές.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν απρόβλεπτος γείτονας

FAZ: «Δεν φταίει μόνο η Τουρκία» στο Αιγαίο

Πηγή: tilegrafimanews.gr