Alpha Bank: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ των 800 εκατ. – Β. Ψάλτης: Ισχυροποιείται ο όμιλος

0
27
alpha-bank-εγκρίθηκε-η-αμκ-των-800-εκατ-β-ψάλτης

Ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank που συγκλήθηκε σήμερα 15 Ιουνίου 2021, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Τόσο ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Ψάλτης, παρουσίασαν εν συντομία υπό τη μορφή slides τις βασικές πτυχές του σχεδίου Tomorrow, το οποίο μειώνει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και ενισχύει τα κεφάλαια του ομίλου.

Το ποσοστό απαρτίας υπερέβη το 57%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από το 80% που μετείχαν στη συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ της νέας έκδοσης μετοχών.

«Στο νέο περιβάλλον θετικών προσδοκιών που διαμορφώνεται, θέλουμε η Τράπεζα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να ανταμείψουμε τους Μετόχους μας για την εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κ. Βασίλης Ράπανος.

Από την πλευρά του, ο CEO του Ομίλου κ. Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε ότι «η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα στηρίξει την τράπεζά μας ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να πετύχει διψήφια επίπεδα κερδοφορίας», εξέλιξη που «θα οδηγήσει και σε βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίων για τον ήδη ισχυρό ισολογισμό μας, υποστηρίζοντας την ικανότητα της Τράπεζας να διανείμει μέρισμα».

Η διοίκηση της Alpha διαβεβαίωσε από την πλευρά της τους μετόχους ότι δεν πρόκειται να αντληθούν περισσότερα κεφάλαια ακόμη και αν υπάρξει εντυπωσιακή υπερκάλυψη.

Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν, ονομαστικής 0,30 ευρώ έκαστη, θα διατεθούν, μέσω συνδυασμένης προσφοράς (ιδιωτική τοποθέτηση με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, δημόσια προσφορά στην Ελλάδα), με όλους τους υφιστάμενους μετόχους ( σ.σ. κατά την ημερομηνία καταγραφής) να διαθέτουν προτιμησιακή μεταχείριση, κατά τη κατανομή.

Οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το Δ.Σ της Συμμετοχών για τον ορισμό του χρονοδιαγράμματος του εγχειρήματος και την οριστικοποίηση των όρων της έκδοσης (εύρος τιμών, επιμερισμός της συνδυασμένης προσφοράς, τιμή διάθεσης μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών κά). Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής (0,30 ευρώ ανά μετοχή).

Επίσης, το σώμα των μετόχων ( σ.σ. απαρτία 57%) αποφάσισε ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα δικαιούνται κατανομής μετοχών κατά προτεραιότητα, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ να εξειδικεύσει την αναλογία και την ημερομηνία αναφοράς.

Συνεπώς, όσοι βρίσκονται στο μητρώο μετόχων της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών του ομίλου Alpha (ήδη υφιστάμενοι μέτοχοι ή νέοι, που θα τοποθετηθούν μέχρι την ημερομηνία καταγραφής) και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αύξηση θα μπορούν να λάβουν, κατά προτεραιότητα, αναλογικό αριθμό νέων μετοχών.

Πρόθεση της Alpha είναι να δοθούν για όσους εγγραφούν στο ελληνικό βιβλίο τουλάχιστον όσες μετοχές απαιτούνται, προκειμένου να διατηρήσουν το υφιστάμενο ποσοστό τους αμετάβλητο. Η ίδια, κατά προτεραιότητα κατανομή θα δοθεί και στους υφιστάμενους μετόχους ( ξένους επενδυτές και ΤΧΣ), οι οποίοι θα εγγραφούν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης. Αποκλείεται, τέλος, η συμμετοχή οποιουδήποτε και στις δύο εκ παραλλήλου διαδικασίες.

Τέλος, το ΔΣ της Alpha Services &Holdings θα αποφασίσει πως θα διατεθούν οι τυχόν αδιάθετες μετοχές, που θα προκύψουν από τη συνδυασμένη προσφορά, αφού συνυπολογίσει τη γνώμη των γενικών συντονιστών και διαχειριστών του βιβλίου προσφορών, αναφορικά με την επιλογή μακροπρόθεσμων επενδυτών, που αγοράζουν μετοχές και τις διακρατούν σε βάθος χρόνου ( buy and hold investors).

Δικαίωμα συμμετοχής και χρονοδιάγραμμα Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου αναμένεται την 25 Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου να έχουν δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση ή όχι, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου διασφαλίζοντας, εφόσον το επιθυμούν, ποσοστό νέων μετοχών ίσο με αυτό που κατέχουν κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date).

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr