Αμερικανικές εκλογές: Πιο κοντά στη νίκη ο Μπάιντεν

0
219

Από το πρωί της Παρασκευής και καθώς οι αμφίρροπες πολιτείες ενσωματώνουν περισσότερα ψηφοδέλτια, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται όλο και πιο μακριά από την πιθανότητα, έστω και μαθηματικά, να πετύχει την επανεκλογή του στις αμερικανικές εκλογές 2020. Μετά την Τζόρτζια, όπου ο Τζο Μπάιντεν πήρε προβάδισμα, ίδια εικόνα υπάρχει και στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε μέχρι στιγμής 253 εκλέκτορες έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ. Νικητής θα ανακηρυχθεί όποιος κατορθώσει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες. Τα αποτελέσματα τα οποία αναμένονται στις επόμενες ώρες (ή στις επόμενες ημέρες) θα δώσουν τον νικητή.

Διευρύνει το προβάδισμα στην Πενσιλβάνια ο Τζο Μπάιντεν
Από την ώρα που ο δημοκρατικός υποψήφιος πέρασε μπροστά, η διαφορά του από τον Ντόναλντ Τραμπ συνεχώς διευρύνεται, με την απόσταση που χωρίζει τους δύο υποψηφίους να υπολογίζεται πλέον σε 12.497 ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων της πολιτείας, απομένουν περίπου 40.000 ψήφοι στην πόλη της Φιλαδέλφεια, τη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Ωστόσο, φαίνεται πως ίσως χρειαστούν αρκετές ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκεί. Τα ψηφοδέλτια που απομένουν ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: επιστολικές ψήφοι, ψηφοδέλτια που απαιτούν περαιτέρω εξακρίβωση και ψήφους στρατιωτικών που υπηρετούν εκτός της χώρας.

Παράλληλα, νεότερη ενσωμάτωση στη Νεβάδα, διπλασιάζει το προβάδισμα υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Στο 90% των ενσωματωμένων ψήφων, ο δημοκρατικός υποψήφιος βρίσκεται πολύ κοντά στη νίκη και την κατάκτηση ακόμη 6 εκλεκτόρων. Αυτοί μπορεί να είναι αρκετοί, εφόσον διατηρήσει το προβάδισμα στην Αριζόνα, προκειμένου να φτάσει στους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για τη νίκη.

Νέο μήνυμα Μπάιντεν στον αμερικανικό λαό το βράδυ
Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα μιλήσει για μια ακόμη φορά στον αμερικανικό λαό το βράδυ της Παρασκευής.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος αναμένεται να μιλήσει και πάλι από τα κεντρικά της προεκλογικής του εκστρατείας στο Ντέλαγουερ, με ορισμένους συμβούλους του να σημειώνουν πως ενδεχομένως να πραγματοποιήσει την πρώτη ομιλία στην οποία και θα ανακοινώνει τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές 2020. Δηλώσεις αναμένεται να κάνει την ίδια ώρα και η Καμάλα Χάρις.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες για την εκλογική διαδικασία, προαναγγέλλοντας για μια ακόμη φορά δικαστική προσφυγή σε μια σειρά από πολιτείες. Ωστόσο, η εμμονή του Αμερικανού προέδρου προκαλεί δυσφορία και στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που τηρούν αποστάσεις από τις δηλώσεις του.

Πηγή: tilegrafimanews.gr