Αμετακίνητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στην Τουρκία

0
42

Στη σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή με στόχο την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την διαρκή προκλητικότητα που επιδεικνύει απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι προσηλωμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής όπου αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το ισχυρό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή χωρών και ισχυρών συμμάχων όπως η Αυστρία και η Γαλλία, έχει αδιαμφισβήτητα θορυβήσει έντονα την τουρκική πλευρά η οποία επενδύει στη στήριξη της Γερμανίας για να αποφύγει τα χειρότερα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης είναι χαμηλές, καθώς η στάση του Βερολίνου εξακολουθεί να συνιστά τροχοπέδη για μία ολιστική λύση στο θέμα που θα κατέληγε σε ένα καθαρό ράπισμα του Ερντογάν, ο οποίος απέρριψε προκλητικά την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας απέναντι στην Ευρώπη.

Επί της ουσίας, αυτό που φαντάζει ως πιθανότερο σενάριο είναι να καταγραφεί μια δέσμη κυρώσεων για την Τουρκία αλλά με χρόνο εφαρμογής, τους επόμενους μήνες αφού πρώτα εξεταστεί για πολλοστή φορά η στάση της γείτονος.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ένα σαφές στίγμα των προθέσεων του στους ομοτραπεζους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στη χθεσινή συνεδρίαση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Άγκυρα επέλεξε τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα του παγώματος των πωλήσεων ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, θέτοντας ως βασικό επιχείρημα ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Πηγή: tilegrafimanews.gr