Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Τελικός στόχος της Τουρκίας η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο

0
305
αναστασιάδης-στον-οηε-τελικός-στόχος

Ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς τον διεθνή παράγοντα, ότι «για εμάς υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο», η διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινωτικής ομοσπονδίας, απέστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς τον διεθνή παράγοντα, ότι «για εμάς υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο», η διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινωτικής ομοσπονδίας, απέστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι τελικός στόχος της Άγκυρας δεν είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο».

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε, επίσης, για την «αποφασιστικότητά του να επαναρχίσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου, 2019.

«Για εμάς, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο. Η επίτευξη διευθέτησης στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ» υπογράμμιζε.

Από το βήμα του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως η πρόσκλησή του προς τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στους κρατικούς θεσμούς στη βάση του Συντάγματος του 1960 δεν έγινε ως εναλλακτική της συμφωνημένης βάσης της λύσης του Κυπριακού, αλλά είχε ως στόχο να διευκολύνει την επιστροφή της κοινότητας στο κράτος εν αναμονή της τελικής λύσης.

Και στο σημείο αυτό τόνισε πως όλες «οι νέες ιδέες που έχουν προταθεί από την πλευρά μας, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια για να προχωρήσει η διαδικασία, έχουν εμφαντικά απορριφθεί».

Αναφερόμενος στην πιο πρόσφατη πρότασή του, στο πλαίσιο της οποίας απεύθυνε πρόσκληση προς τους Τουρκοκυπρίους να επιστρέψουν στους κρατικούς θεσμούς που ιδρύθηκαν με το Σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγησε ότι «εννοείται ότι μια τέτοια πρόσκληση δεν σκοπούσε στο να είναι μια εναλλακτική της συμφωνημένης βάσης της διευθέτησης».

Είχε ως στόχο, προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης, «να διευκολύνει την επιστροφή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο κράτος εν αναμονή της τελικής λύσης, δεδομένου ότι επιτευχθεί στρατηγική συμφωνία και ως εκ τούτου της πλήρους συμμετοχής της στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος».

Αυτή η πρόταση, σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό με το πακέτο των ρηξικέλευθων και αμοιβαίου οφέλους Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία πρότεινα τον προηγούμενο Δεκέμβριο και δυστυχώς απορρίφθηκαν από την τουρκική πλευρά». MOE, είπε, τα οποία βρίσκονται ακόμα και τώρα στο τραπέζι.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κύπριος πρόεδρος άσκησε κριτική για τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το αφήγημα που προωθεί η τουρκική πλευρά, «σύμφωνα με το οποίο όλες οι προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού έχουν αποτύχει και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, ενισχύει τα βάσιμα επιχειρήματα ότι ο τελικός στόχος της Τουρκίας δεν είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr