Αναβάθμιση-έκπληξη των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s

0
24
αναβάθμιση-έκπληξη-των-ελληνικών-τρα

Σε αναβάθμιση-έκπληξη των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Μετά από πολλά χρόνια, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών αναβαθμίζονται σε θετικές από σταθερές, καθώς όπως σημειώνει, αυτή η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες του οίκου για περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, καθώς και για σταδιακή ενίσχυση της κερδοφορίας από τη βασική δραστηριότητά τους, που βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Οι προοπτικές αντανακλούν την αξιολόγηση του Moody’s για τις βασικές πιστωτικές συνθήκες που θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες. Η Moody’s εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει σημαντική ανάπτυξη το 2021-22, ανακάμπτοντας από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020. Η σταδιακή διάθεση εμβολίων και η προοδευτική άρση των περιορισμών ταξιδιού θα ωφελήσουν τον τουριστικό τομέα, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, ο οίκος αναμένει αύξηση της εγχώριας ζήτησης και κατανάλωσης που θα τονώσει άλλους τομείς της οικονομίας και θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ περίπου 3,6% το 2021 και 5,7% το 2022, βελτιώνοντας τις επιχειρηματικές συνθήκες για τις τράπεζες

Ο οίκος αναμένει ότι τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αν και θα μειωθούν σημαντικά από τα μεγέθη του Σεπτεμβρίου 2020 (περίπου 36% ακαθάριστων δανείων ή 58,7 δισεκατομμύρια ευρώ). Επισημαίνει ότι οι τράπεζες σκοπεύουν να μειώσουν σημαντικά τα παλαιά NPEs τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων το 2021-22, κάτι που θα αντισταθμίσει περισσότερο την πιθανή αύξηση των NPEs λόγω της πανδημίας. Θα προχωρήσουν σε πωλήσεις NPEs μεγάλης κλίμακας περίπου 17 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω του “Ηρακλή”.

Όσον αφορά τη συσσώρευση νέων NPEs λόγω πανδημίας, η Moody’s επικαλείται εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία προβλέπει ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Επιπλέον, οι ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες και τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια τους μέσω της αναδιάρθρωσης και της ανάκαμψης.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr