Ανησυχία για την Αττική – Αύξηση του RT στο 1,01

0
152

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία, εξαπλώνεται πλέον γρήγορους ρυθμούς στη χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα οι αρχές εντόπισαν και το πρώτο κρούσμα του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού αναφορικά με το ιικό φορτίο στην Αττική. Το RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01 στην περιφέρεια, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,10.

Είναι ενδεικτικό ότι από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι και την περασμένη καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%, ενώ χθες Κυριακή είχαμε 55 εισαγωγές στην Αττική σε σύνολο 119 εισαγωγών σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, για τις απλές κλίνες έχουμε κάλυψη κατά 22,10% στην επικράτεια, ενώ για τις ΜΕΘ Covid κατά 41,08%. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, από τις εισαγωγές σε 455 απλές κλίνες την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα Δευτέρα είναι καλυμμένες 547 απλές κλίνες Covid 19, ενώ καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Αττική και του ενδεχομένου τρίτου κύματος του ιού, το υπουργείο Υγείας (έγινε νωρίτερα σύσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια) σχεδιάζει την αύξηση των κλινών απλής νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ αλλά και την αύξηση φιαλών οξυγόνου στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η μετάλλαξη είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι την Βόρεια Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ενώ αναφέρθηκε σε ετοιμασίας τρίτης δόση του εμβολίου για να «καλυφθεί» το νέο στέλεχος του ιού και σε ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

«Η βρετανική μετάλλαξη μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη» σημείωσε στον σταθμό μας ο Χαράλαμπος Γώγος.

Πηγή: tilegrafimanews.gr