Ανοίγουν oριστικά Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

0
39

Ανακοινώθηκε όπως αναμενόταν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας από την 1η Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τα λύκεια των «κόκκινων περιοχών» λόγω κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό τα μέτρα από εδώ και πέρα παρέθεσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Λεπτομέρειες για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέθσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως που ήταν επίσης παρούσα στην ενημέρωση του υπουργείου υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι τo «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας την 1η Φεβρουαρίου άναψαν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εισηγούνται στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο να ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια. Με άλλα λόγια, στις κόκκινες περιοχές να μην ανοίξουν τα λύκεια.

Σταθεροποίηση της επιδημίας παρατηρεί η επιτροπή
H καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρούμε μια σταθεροποίηση της επιδημίας στην επικράτεια τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες. Φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να μειωθεί περαιτέρω η διάδοση του ιού στην καρδιά του χειμώνα. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 585 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως είπε υπολογίζεται πως υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, τα μισά εκ των οποίων στην Αττική. Η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε μείωση της διάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα και σταθεροποίηση, αλλά όχι μείωση στην Αττική. Ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρέμεινε κάτω από το 2% σε όλη τη χώρα, ενώ ο κυλιόμενος μέσος την περασμένη εβδομάδα ανέρχεται σε 567 κρούσματα ανά μέρα.

Όπως είπε η λοιμωξιολόγος, 1500 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, ενώ για πρώτη φορά μετά από καιρό, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κάτω από τους 300. Την ίδια ώρα, καταγράφτηκαν 110 νέες εισαγωγές την ημέρα, ενώ 105 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, σήμερα υπολογίζεται στο 49% η πληρότητα σε ΜΕΘ Covid, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 58% στην Αττική.

Ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες μετά τα Φώτα μπορούμε να πούμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έδειξε υπευθυνότητα, είπε η κα Παπαευαγγέλου που τόνισε πως στο τέλος, θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης που έδειξαν υπευθυνότητα.

Οι πολίτες τηρούν τα μέτρα μετά το άνοιγμα των καταστημάτων
Σε ό, τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με την επιτροπή και παρά τους αυστηρούς ελέγχους, δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις σχετικά με την χρήση της μάσκας. Είναι πολύ νωρίς για να δούμε επιπτώσεις της αύξησης της κινητικότητας, είπε η καθηγήτρια και τόνισε πως όλοι οι δείκτες παρακολουθούνται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ και συζητούνται από την επιτροπή.

Η επιδημιολογική εικόνα όλης της χώρας αξιολογείται όχι μόνο βάση των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τις ηλικίες και με αξιολόγηση ορφανών κρουσμάτων. Έτσι, η επιτροπή θα προτείνει παρέμβαση σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου μπορούν να γίνουν εκτεταμένα τεστ για να ελεγχθεί η διάδοση.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως στην επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας. «Πιστοί στις απόψεις μας αναφορικά με την εκπαίδευση, απαντήσαμε ομόφωνα θετικά στο αίτημα αυτό» είπε και ανακοίνωσε το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και τρεις βδομάδες μετά το άνοιγμα των Δημοτικών.

Όσο διαρκεί η πανδημία θα υπάρχουν και κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, είπε η λοιμωξιολόγος, που όμως σημείωσε πως τα παιδιά όλων των βαθμίδων τηρούν τα μέτρα προφύλαξης με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 0,1% των τμημάτων στα σχολεία είναι σήμερα σε αναστολή λόγω κρουσμάτων.

Όπως είπε, η επιτροπή πρότεινε επίσης να λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια στις κόκκινες περιοχές, ενώ τα Λύκεια εκεί θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

«Ξέρουμε πια όλοι τι πρέπει να κάνουμε»
Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη χαμηλά. Ξέρουμε πια όλοι τι πρέπει να κάνουμε, να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις. Τα εμβόλια αποτελούν ένα σπουδαίο όπλο απέναντι στην πανδημία, ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συμβολή θα γίνει εμφανής μόνο αφού εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό, σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων θα χρειαστεί να παρέμβουμε και να προτείνουμε αναστολή δραστηριοτήτων, πρόσθεσε αναφορικά με τις αποφάσεις της Επιτροπής. «Ο αόρατος εχθρός παραμονεύει και περιμένει μια λάθος κίνηση», είπε.

«Στη χώρα μας είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί καθώς η διάρκεια του χειμώνα είναι σύντομη. Επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας υποθέσεις ότι υπάρχει συσχέτιση των θερμοκρασιών» με την αύξηση των κρουσμάτων, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Για κάθε βαθμό θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μειώνεται η διάδοση των νέων κρουσμάτων κατά 3%» συνέχισε η καθηγήτρια.

Πηγή: tilegrafimanews.gr