Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του Tουρισμού

0
151
αντίστροφη-μέτρηση-για-το-άνοιγμα-του-t

H αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του Τουρισμού έχει ξεκινήσει. Στις 15 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να ανοίξει και πάλι ο Τουρισμός. Η Ευρώπη με το πράσινο ψηφιακό διαβατήριο των εμβολιασμένων πολιτών ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό και στους ξένους τουρίστες.

Με αγωνία η Ελλάδα αναμένει την έναρξη της τουριστικής σεζόν και φέτος, με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Μάιος θα είναι ένας χαμένος μήνας για τον Τουρισμό.

Όμως, οι ταχύτητες ανεβαίνουν εντυπωσιακά για τους επόμενους τρεις μήνες, όπου η Ελλάδα αναμένεται να γίνει ο ιδανικός προορισμός για τους ξένους τουρίστες, αλλά και για τον εγχώριο τουρισμό.

Στην παρούσα φάση, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς εξέλαβαν θετικά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, εκφράζοντας ωστόσο την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι σε βασικές αγορές για τη χώρα μας, όπως αυτή της Βρετανίας όπου οι ανακοινώσεις τις βρετανικής κυβέρνησης για την «πράσινη λίστα» των χωρών τις οποίες θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί και κατά την επιστροφή τους, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα.

Πάντως, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, συνεχίζει το μπαράζ των επαφών και πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη επίσκεψη στο Βερολίνο με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ενόψει του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού για το 2021.

Από σήμερα 4 Μαΐου, ο Χάρης Θεοχάρης θα έχει σειρά συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και με σημαντικούς εκπροσώπους από την τουριστική αγορά της Γερμανίας.

Αναλυτικά, ο υπουργός Τουρισμού θα έχει συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, Thomas Bareiß.

Στη συνέχεια, ο Χάρης Θεοχάρης θα συνομιλήσει με ανώτατα στελέχη της TUI και συγκεκριμένα με τον Sebastian Ebel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου και με τον Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου. Κατόπιν, ο υπουργός Τουρισμού θα επισκεφθεί την έδρα του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV), όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Norbert Fiebig, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Dirk Inger και τον Διευθυντή Πολιτικής και Εξωτερικού Τουρισμού Volker Adams.
Επισημαίνεται ότι η γερμανική τουριστική αγορά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες για την Ελλάδα. Το 2019 οι αφίξεις Γερμανών τουριστών ανήλθαν σε 4 εκατομμύρια, με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Έπειτα την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Γερμανία, το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Μαΐου, ο Χάρης Θεοχάρης θα μεταβεί στην Πολωνία.

Η πορεία των κρατήσεων
Για τις κρατήσεις πάντως, με βάση τα στοιχεία από τις μεγάλες πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης, ο Μάιος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και ο Ιούνιος για όλες τις αγορές της Μεσογείου παραμένει υποτονικός.

Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, για το αμέσως επόμενο διάστημα, οι τουριστικοί φορείς επισημαίνουν ότι συνολικά λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, οι προσδοκίες για τις αφίξεις το Μάιο είναι σχεδόν μηδαμινές, για τον Ιούνιο γίνεται λόγος για ένα 25%- 35% (στην καλύτερη περίπτωση), ενώ όλο το βάρος πέφτει το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, υπό προϋποθέσεις: ότι δηλαδή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, απ’ όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε ποσοστό άνω του 40% οι εμβολιασμοί μέσα στον Ιούνιο, θα λειτουργεί το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε θα υπάρχει καραντίνα και θα γίνεται ευρεία χρήση των rapid test.

«Ο Μάιος χάνεται γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις. Στόχος μας να μη χαθεί και ο Ιούνιος», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, με τον κλάδο να εκτιμά ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών αναδεικνύεται στο σημείο «κλειδί» για την επανεκκίνηση της σεζόν όπως και η επιδημιολογική εικόνα των προορισμών.

«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Ελλάδα και στις χώρες προέλευσης δεν βοηθούν και έτσι τα ξενοδοχεία δεν δέχονται αυτή την εποχή κρατήσεις. Οι ξενοδόχοι περιμένουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να κάνουν… Ανάσταση. Αν όλα πάνε καλά, ίσως τότε να κόψουμε την… κορδέλα των εγκαινίων της σεζόν», πρόσθεσε ο Γρηγόρης Τάσιος.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr