Αύριο η μεγάλη μέρα !! Οι ΑΓΡΟΤΕΣ αύριο εισπράττουν το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΦΚ- ΟΠΕΚΕΠΕ

0
135

Αύριο η μεγάλη μέρα !! Οι ΑΓΡΟΤΕΣ αύριο εισπράττουν το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΦΚ- ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr)

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Για την Πέμπτη αναμένεται να γίνει η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) αγροτικού πετρελαίο μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Το συνολικό ποσό καταβολής ανέρχεται τελικά στα 70 εκατομμύρια ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ άμεσα με την υπογραφή της ΚΥΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά δεν υπόκεινται σε συμψηφισμούς και κατασχέσεις λόγω οφειλών προς το δημόσιο.

Η επιστροφή του ΕΦΚ (41 λεπτά) θα γίνει µε βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια και εκτροφή.  Η ενίσχυση αφορά το πρώτο εξάµηνο του έτους άρα είναι στο 50% της ποσότητας του πετρελαίου. Έτσι για ένα ποτιστικό χωράφι θα είναι γύρω στα 6,5 ευρώ το στρέμμα και για ένα ξηρικό στα 4 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίστοιχα, για τους κτηνοτρόφους η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου. Σύµφωνα µε την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο. Στην προκειµένη περίπτωση, καθώς η ενίσχυση αφορά το 50% (1,45 λίτρα για κάθε δηλωµένο ζώο) το ποσό ανά κεφάλι να πολλαπλασιάζεται µε τα 41 λεπτά του ΕΦΚ και διαµορφώνεται σε περίπου 60 λεπτά.

Μετά από ερωτήματα αγροτών που δέχθηκε για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) αγροτικού πετρελαίου και προκειμένου να αποφευχθούν ασάφειες σχετικά με το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί, ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως διευκρινίστηκε από τον υπουργό, το συνολικό ποσό καταβολής ανέρχεται τελικά στα 70 εκατομμύρια ευρώ, από τα 60 που είχε αρχικά ανακοινωθεί και καταβάλλεται εφάπαξ άμεσα με την υπογραφή της ΚΥΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του μετά την ενημέρωση που είχε, τόνισε ότι «η κυβέρνηση συναισθανόμενη ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θέτουν επιπρόσθετα εμπόδια στον πρωτογενή τομέα, αυξάνοντας το κόστος των συντελεστών παραγωγής, προχώρησε στην επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τη γεωργία, το γνωστό αγροτικό πετρέλαιο

Τα 70 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να υπολείπονται του ποσού που δίνονταν στην περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά -όταν υπηρέτησα ως αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- αλλά η επαναφορά του μέτρου, έξι χρόνια μετά την κατάργησή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε μια περίοδο εκτίναξης του ενεργειακού κόστους σε όλη την Ευρώπη, είναι ένα σαφές δείγμα της ανταπόκρισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενεργειακή ακρίβεια που πλήττει την οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή. Είναι ένα πρώτο βήμα, που είμαι βέβαιος ότι θα έχει συνέχεια.

Προς το παρόν, τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την απόδοση μεγαλύτερου ποσού. Δεδομένου, όμως, ότι η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικονομία στην επαρχία, ευελπιστώ ότι μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπάρξουν ενέργειες ώστε η επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου να πλησιάσει τα 160 εκ. ευρώ που αποδίδονταν κατά την προηγούμενη περίοδο, δίνοντας ρευστότητα στους αγρότες».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr