ΑΥΤΟ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ! Η…ληστεία στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ- Ο μαγικός τρόπος !!! ΕΙΣΦΟΡΕΣ στο efka.gov.gr

0
132

ΑΥΤΟ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ! Η…ληστεία στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ- Ο μαγικός τρόπος !!! ΕΙΣΦΟΡΕΣ στο efka.gov.gr – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

NEWS: Λεφτά από χιλιάδες ανάπηρους συνταξιούχους και συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση αφαιρεί κάθε μήνα η κυβέρνηση επικαλούμενη δήθεν λάθη, αντί να εφαρμόσει τη νομοθεσία.

Έκτακτο ανακοινωθέν ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ : Πως θα πάρετε την ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΟΠΕΚΕΠΕ-ΝΕΟ ΚΟΥΠΟΥΝΙ στο vouchers.gov.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Οι δύο τελευταίοι διοικητές του ΕΦΚΑ βρίσκονται πλέον υπό ποινική διερεύνηση για τις ευθύνες τους. Μάλιστα ο νυν διοικητής Παναγιώτης Δουφεξής αναγκάστηκε, με έγγραφο το οποίο έχει αποστείλει στον εισαγγελέα που διερευνά τις ποινικές ευθύνες κυβέρνησης και διοικήσεων του ΕΦΚΑ, να παραδεχτεί λάθη στην παράλληλη ασφάλιση.

Κάποιοι χάνουν έως και 1.000 ευρώ τον μήνα
Ο μεγάλος εκτεθειμένος απέναντι στους συνταξιούχους είναι βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και μαζί του οι Γ. Βρούτσης και Κωστής Χατζηδάκης ως πρώην και νυν υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Και ο λόγος είναι ο επανυπολογισμός των συντάξεων, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρνείται να εφαρμόσει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί ακόμη και επί των ημερών της (π.χ. νόμος Βρούτση 4670/2020).

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που χάνουν από όλα τα «λάθη» του ΕΦΚΑ μέχρι και 1.000 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο η μεγάλη αισχρότητα των Μητσοτάκη, Χατζηδάκη, Βρούτση, Δουφεξή, Χάλαρη αφορά τις αναπηρικές συντάξεις! Οπως προκύπτει από τις περίπου 200.000 αναπηρικές συντάξεις, οι μισές εξ αυτών έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα! Ωστόσο αυτοί οι περίπου 100.000 άνθρωποι δεν λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη λόγω των αυξημένων εισφορών που κατέβαλαν! Αλλη μία «λογιστική αλχημεία» που κλέβει ευθέως τους συνταξιούχους και παράγει ανάπτυξη του ΑΕΠ. Αλλη μία απόδειξη της έλλειψης ενσυναίσθησης του πρωθυπουργού η οποία έχει διαπεράσει το σύνολο της λειτουργίας του «επιτελικού κράτους» και ακουμπά ακόμη και εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού!

Ομως δεν είναι μόνο οι αναπηρικές συντάξεις που θίγονται από τα ανοσιουργήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στους συνταξιούχους. Περί τις 500.000 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση χάνουν τεράστια ποσά, που φτάνουν ακόμη και τα 450 ευρώ μηνιαίως. Αιτία είναι, βέβαια, τα «λάθη» στον επανυπολογισμό των συντάξεων που έκανε μετά το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη και έκτοτε κλέβει τους συνταξιούχους που έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, που βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης των ποινικών ευθυνών, έχει αναδειχτεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 από το ΕΝΔΙΣΥ μέσω μηνυτήριας αναφοράς που έχει καταθέσει. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΕΝΔΙΣΥ έχει καταθέσει πλήρη φάκελο δήθεν «λαθών» που περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 περιπτώσεις. Σε όλες υφίσταται κοινό εγκληματικό μοτίβο δήθεν παραλείψεων των διοικήσεων του ΕΦΚΑ τις οποίες ανέλαβε να εκτελέσει η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ομως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτεθειμένη διπλά απέναντι στους συνταξιούχους. Ηταν φθινόπωρο του 2019 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατακεραύνωνε τον νόμο Κατρούγκαλου. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτέλεσαν απλώς έναν τρόπο να επιτεθεί στις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. Ωστόσο μετά διέπραξε το έγκλημα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις ώστε να επιστραφούν τα κλεμμένα από τους συνταξιούχους ποσά!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Υπενθυμίζουμε ότι οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ (του 2019) επιβάλλουν την αλλαγή όλων των συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4387/2016 (ουσιαστικά αύξηση όλων των συντάξεων) καθόσον, όπως αναγράφεται σχετικά: «Ως προς τα ποσοστά αναπληρώσεως, ναι μεν αυξάνονται προοδευτικά ανά κλίμακα ετών ασφάλισης, είναι ιδιαιτέρως χαμηλά […] οδηγεί στη χορήγηση ανταποδοτικής παροχής, η οποία τελεί σε προφανή δυσαναλογία… σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές!

Παραβιάζουν την αρχή της ανταποδοτικότητας
Υπό τα δεδομένα αυτά, παραβιάζουν την αρχή της ανταποδοτικότητας, η οποία αποτελεί έκφανση της αρχής της αναλογικότητας, υπό την έννοια της υπέρβασης του ανεκτού ορίου μέχρι του οποίου είναι επιτρεπτή, κατά το Σύνταγμα, η έλλειψη ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών! Η ανωτέρω παραβίαση της αρχής της ανταποδοτικότητας δεν αναιρείται, εξάλλου, από τη χορηγούμενη από το σύστημα του ν. 4387/2016 εθνική σύνταξη, το ύψος της οποίας παραμένει σταθερό και δεν επηρεάζεται από τον αριθμό των (πέραν των 20) ετών ασφαλίσεως και το ύψος των αποδοχών!

Περαιτέρω δε, ως προς τη συνολική συνταξιοδοτική παροχή (εθνική – ανταποδοτική), οδηγεί σε παραβίαση της αρχής της ισότητας, διότι, όπως προκύπτει, εξασφαλίζει σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε πρόσωπα που υπάγονται στην ίδια κλίμακα από πλευράς χρόνου ασφαλίσεως και έχουν μικρότερο συντάξιμο μισθό σε σχέση με πρόσωπα που ανήκουν στην ίδια κλίμακα αλλά έχουν μεγαλύτερο)»!

Αντ’ αυτού, η σημερινή κυβέρνηση (με τον ν. 4670/2020) διατήρησε στο ακέραιο τους ίδιους καταργηθέντες συντελεστές και περιορίστηκε σε μικροαλλαγές που επί της ουσίας αφορούν μόνο όσους έχουν πάνω από 35 έτη! Αποτέλεσμα, σήμερα τα ποσοστά αναπλήρωσης, πέραν του ότι παραμένουν ιδιαιτέρως χαμηλά, είναι και προκλητικά άνισα και δημιουργούν αδικίες, καθόσον όσο μεγαλύτερες είναι οι εισφορές τόσο (αναλογικά) χαμηλότερη σύνταξη παράγουν! Παραδείγματα:

• Με 35 έτη και συντάξιμο μισθό 1.200 ευρώ: η σύνταξη είναι 832 ευρώ, ποσοστό σε σχέση με τον συντάξιμο μισθό και τις εισφορές: 69,33%.

• Με τα ίδια έτη εάν ο συντάξιμος μισθός είναι έστω 2.500 ευρώ, η σύνταξη είναι 1.317 ευρώ, ενώ το ποσοστό σε σχέση με τις εισφορές μειώνεται στο 52,68%!

• Αν ο συντάξιμος μισθός είναι 4.000 ευρώ, η σύνταξη είναι 1.876 ευρώ και το ποσοστό πέφτει στο 46,9%!

ΑΥΤΟ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ! Η…ληστεία στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ- Ο μαγικός τρόπος !!! ΕΙΣΦΟΡΕΣ στο efka.gov.gr – Έρχεται αύξηση ύψους 8%.

Στην αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πληθωρισμού αναμένεται να προχωρήσει κανονικά ο ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).

Έτσι, παρά τα αιτήματα για προσωρινό πάγωμα της σχετικής πρόβλεψης λόγω της ενεργειακής κρίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2023 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις άνω του 8% στις εισφορές τους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, είπε ότι οι αυξήσεις θα γίνουν με βάση τον πληθωρισμό.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές χαμηλότερες από τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον κατώτατο μισθό. Δεύτερον, είμαστε σε ένα σύστημα διανεμητικό, αυτό σημαίνει ότι οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις τωρινές εισφορές. Τρίτο και σημαντικό, εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως ήταν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν πολύ χαμηλές συντάξεις», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός φέτος θα είναι της τάξεως του 8,8% και αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντίστοιχες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

ΑΥΤΟ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ! Η…ληστεία στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ- Ο μαγικός τρόπος !!! ΕΙΣΦΟΡΕΣ στο efka.gov.gr

Πάντως, οι φορείς ζητούν το πάγωμα της σχετικής πρόβλεψης. Ηδη εστάλη στο υπουργείο Εργασίας σχετική επιστολή που υπογράφουν οι επικεφαλής όλων των επιμελητηρίων και συλλόγων της χώρας: Τεχνικό Επιμελητήριο, Ιατρικός Σύλλογος, δικηγορικοί σύλλογοι, Οικονομικό Επιμελητήριο, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως για κύρια σύνταξη 167,4 ευρώ από 155 ευρώ φέτος. Στη δεύτερη κατηγορία το ποσό αυξάνεται από τα 186 ευρώ στα 202,36 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ο ασφαλισμένος για εισφορές κύριας σύνταξης θα πληρώνει 256,78 ευρώ, από 236 ευρώ που καταβάλλει σήμερα, ενώ οι ασφαλισμένοι στην τέταρτη και την πέμπτη κατηγορία θα πληρώνουν 401 ευρώ και 544 ευρώ από 369 και 500 ευρώ αντίστοιχα.

Αναπροσαρμογή, όπως αναφέρει το tanea.gr, θα υπάρξει και για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης. Για την πρώτη κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης αυξάνεται στα 42,43 ευρώ από 39 ευρώ, στη δεύτερη στα 51,1 ευρώ από 47 ευρώ και στην τρίτη και τελευταία κατηγορία το ποσό αυξάνεται στα 61 ευρώ από τα 56 ευρώ σήμερα.

Την ίδια ώρα το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για το 2023 ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταβολής τους ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΟΠΕΚΕΠΕ : Τι ανακοινώθηκε για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΚΤΑΚΤΟ : Μέχρι 1000 στρέμματα ανά ΑΦΜ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ με 70% ΟΠΕΚΕΠΕ – Εβδομάδα ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΕΦΚΑ

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr