Μπάιντεν: « Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία

0
307
μπάιντεν-η-ρωσία-θα-εισβάλει-στην-ουκ

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ).

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της.

ΟΗΕ: “Εξαιρετικά επικίνδυνη” χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ουκρανία
Η επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ανησυχία στον Οργανισμό για τις αναφορές περί νέας παραβίασης της εκεχειρίας στην Ουκρανία τις τελευταίες ώρες και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Ό,τι και αν πιστεύει κανείς σχετικά με την προοπτική μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, η πραγματικότητα είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» είπε η ΝτιΚάρλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συζητά την κατάσταση στην Ουκρανία, σημαίνοντας συναγερμό καθώς η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της γειτονικής της χώρας αυξάνεται.

«Καλούμε επίσης όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποφύγουν κάθε μονομερή ενέργεια που μπορεί να είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα των συμφωνιών του Μινσκ ή που θα υπονόμευε της εφαρμογή τους και θα προκαλούσε νέες εντάσεις», πρόσθεσε, ζητώντας να προστρέξουν όλοι στη διπλωματία για την επίλυση των διαφορών.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου όπου συζητούνται οι συμφωνίες του Μινσκ πήρε δραματική τροπή καθώς η ένταση δεν έχει μειωθεί στην περιοχή. Στη συνεδρίαση αυτή μετέχουν υπουργοί της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν της διπλωματίας», επέμεινε η ΝτιΚάρλο. «Η εθνική κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της πρέπει να γίνουν σεβαστές, συμφώνως προς τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης» του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί στις 23 Φεβρουαρίου για να συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν πολλοί υπουργοί σε αυτή τη συνεδρίαση.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr