Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία

0
190
μπάιντεν-ο-πούτιν-δεν-μπορεί-να-παραμε

Η Ρωσία έχει «στραγγαλίσει» τη δημοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν από τη Βαρσοβία όπου απηύθυνε μία ιστορική ομιλία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ομιλία αναφερόμενος στο μήνυμα του γεννημένου στην Πολωνία Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ προς τη Σοβιετική Ένωση το 1979. «Μην φοβάστε, ήταν οι λέξεις του πάπα Ιωάννη, μία φράση που άλλαξε τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Για δεκαετίες έγινε η προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε στην ελευθερία, ένας πόλεμος ανάμεσα στην καταστολή και την ελευθεριά, τη δημοκρατία και τη δικτατορία, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Σε αυτή μάχη να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, θα πρέπει να δυναμώσουμε και να κάνουμε κουράγιο».

Μπάιντεν: «Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες»
«Αγαπητέ λαέ της Ουκρανίας, μαζευτήκαμε εδώ σε αυτό το κάστρο που είναι ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης και της Πολωνίας, αλλά και του κόσμου» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει γρήγορα, ενώ είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ετοιμαστούν για μια μακρά μάχη.

Στιγμιότυπο από την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία / AP Photo/Evan Vucci
«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας», είπε ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο παλάτι της Βαρσοβίας, προτού διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς: «Βρισκόμαστε στο πλευρό σας».

«Η Ρωσία στραγγάλισε τη δημοκρατία»
«Τώρα στον αιώνιο αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, η Ουκρανία και ο λαός της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αγωνίζονται για να σώσουν το έθνος τους και η γενναία αντίστασή τους είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για… βασικές δημοκρατικές αρχές που ενώνουν όλους τους ελεύθερους ανθρώπους», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος και τόνισε ότι «η Ρωσία στραγγάλισε τη δημοκρατία».

«Είμαστε δίπλα σας» είπε αναφερόμενος στον Ουκρανικό λαό. Ειδικότερα τόνισε: «Το μήνυμά μου προς τον λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που παρέδωσα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, που πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Είμαστε δίπλα σας. Τελεία».

Εξαπολύοντας επίθεση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και της προσπάθειάς του να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε: «Τα τελευταία 30 χρόνια, οι δυνάμεις της απολυταρχίας έχουν αναβιώσει σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά της είναι γνωστά: περιφρόνηση για το κράτος δικαίου, περιφρόνηση για τη δημοκρατική ελευθερία, περιφρόνηση για την ίδια την αλήθεια», είπε ο Μπάιντεν.

Μπάιντεν: Οι κυρώσεις θα μειώσουν στο ήμισυ τη ρωσική οικονομία
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι ψέμα του Πούτιν ότι δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία και πως η αποναζιστικοποίηση είναι πρόφαση. «Αυτά που λέει ο Πούτιν απέχουν πολύ από την αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να καταστρέψουμε τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν έχει δείξει ποτέ ενδιαφέρον για διπλωματία και είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τη βία από την αρχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στιγμιότυπο από την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία / AP Photo/Evan Vucci
«Ο πόλεμος έγινε χωρίς καμία πρόκληση» είπε. Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την τάξη πραγμάτων που επικράτησε μετά τον Β’ ΠΠ, έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί».

Το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει τον Πούτιν είναι η τιμωρία, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν. «Και για αυτό όλος ο κόσμος ενώθηκε για να επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική οικονομία θα μειωθεί στο ήμισυ μέσα στα επόμενα χρόνια και σύντομα δεν θα βρίσκεται καν στις πρώτες οικονομίες του κόσμου. Οι κυρώσεις είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης της στρατιωτικής βίας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν έστειλε το εξής μήνυμα στον λαό της Ρωσίας: «Δεν είστε ο εχθρός μας». «Επιτρέψτε μου να πως αυτό, εάν μπορείτε να με ακούσετε. Εσείς, ο λαός της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεστε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ούτε ότι αποδέχεστε ότι νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί σφυροκοπούνται από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», σημείωσε ο Μπάιντεν.

«Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε ούτε ένα εκατοστό σε έδαφος του ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, προειδοποίησε τη Ρωσία να μην παραβιάσει την εδαφική κυριαρχία χωρών του ΝΑΤΟ. «Έχουμε ιερό καθήκον να προστατεύσουμε κάθε ίντσα εδάφους χώρας μέλους του ΝΑΤΟ», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, που διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα του, ένωσε τη Δύση, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, που δεν επιδίωξε ποτέ την πτώση της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στην Ουκρανία, ωστόσο απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη Μόσχα: «Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε ούτε ένα εκατοστό σε έδαφος του ΝΑΤΟ».

Μπάιντεν: Ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και ο πόλεμός του εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία για τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα λαμπρότερο μέλλον, ριζωμένο στη δημοκρατία και τις αρχές, την ελπίδα και το φως, την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τις δυνατότητες. Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Μπάιντεν ενώπιον ενός πλήθους στη Βαρσοβία.

«Αυτός ο πόλεμος αποτελεί ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Λίγο αργότερα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο αξιωματούχος, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

Η απάντηση του Κρεμλίνου
«Αυτό δεν πρέπει να το αποφασίσει ο κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, «θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr