Χαλαρώνουν τα μέτρα στην Ευρώπη

0
254
χαλαρώνουν-τα-μέτρα-στην-ευρώπη

Την αρχή του τέλους της πανδημίας βλέπουν αρκετές χώρες, καθώς προχωρούν ή σχεδιάζουν την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η μετάλλαξη Όμικρον «σαρώνει» και αρκετές χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, παρά το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι ακόμα περιορισμένη.

Ωστόσο, η χώρα μας δεν μπορεί να περάσει άμεσα στην άρση των περιορισμών, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, λόγω της χαμηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης.

Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων
Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία του της πανδημίας στη χώρα, το σύνθημα έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή, παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων.

Μαζί της συμφώνησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ υποχωρεί και η Όμικρον. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, αρκεί, όπως ανέφερε η Μίνα Γκάγκα, να γίνεται εγκαίρως, στους ασθενείς με κορωνοϊό που τα δικαιούνται.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου μετρίασε την αισιοδοξία για άμεση άρση κι άλλων περιοριστικών μέτρων, καθώς ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και τη μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών, δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. Και αυτό γίνεται «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα», όπως ανέφερε.

Για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου το άφησε ανοικτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, ωστόσο «περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». Ακόμη, επί του θέματος συμπλήρωσε ότι: «Κατανοούμε την κόπωση όλων, ωστόσο ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι όποτε υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά -όπως τόνισε- αυτό είναι ένα ζήτημα που η Επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αναφερόμενη σε νεότερη μελέτη που έδειξε ότι η μάσκα σε ποσοστό 56% μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στους κλειστούς χώρους, τόνισε πως δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Βασιλακόπουλος:Υγειονομικά σωστό η τήρηση των μέτρων για ανεμβολίαστους
Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα. «Με ένα εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως διευκρίνισε: «Πάντως, κάποια μέτρα δεν θα αρθούν, με ένα από αυτά να είναι η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ στις ώρες αιχμής. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να αρθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εκτός αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό».

Αναφερόμενος στην πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού τόνισε ότι: «Υπάρχει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτω των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω».

Παγώνη: Η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη «φρενάρει» την άρση των μέτρων
Στη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη που «φρενάρει» την άρση των περιορισμών στη χώρα μας, αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στη Δανία πέταξαν τις μάσκες, και κάνοντας μια πρόβλεψη για το πότε θα μπορεί αυτό να γίνει και στην Ελλάδα, η Ματίνα Παγώνη είπε ότι: «Η Δανία έχει 90% εμβολιασμούς. Οι άνω των 60 έχουν κάνει 3η δόση στο 87%. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το γιατί πέταξαν εκεί τις μάσκες. Οι μάσκες θα πεταχτούν όταν πρέπει, όταν ανεβάσουμε τα ποσοστά των εμβολιασμών εκεί που πρέπει. Είμαστε ακόμα στο 69%. Δεν πρέπει να ξεσηκωνόμαστε, δεν συγκρίνονται τα κράτη μεταξύ τους, γιατί έχουν άλλες παραμέτρους. Έχουμε 300.000 άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι, και περίπου άλλους τόσους που πρέπει να κάνουν την 3η δόση. Δεν θα πετάξουμε τις μάσκες ούτε το Πάσχα, αλλά θα περάσουμε ένα ωραίο Πάσχα που δεν θα συγκρίνεται με τα προηγούμενα».

Μαγιορκίνης: Αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την επίσημη ενημέρωση, αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κύμα της «Όμικρον» μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης, καθώς οι δείκτες της διασποράς βελτιώνονται. Ακολουθεί και η Ευρώπη, με την εξαίρεση της Ρωσίας, που φαίνεται να βαίνει στην κορύφωση του κύματος της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

«Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σαφή σημεία συρρίκνωσης, σχετικά με τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 14% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6%. Καταγράφηκαν 9,6 εκατ. διαγνώσεις και 22.600 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας».

Αναφορικά με την Ελλάδα, ανέφερε πως σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά, βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού. Ακόμη, σημείωσε ότι: «Τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν υπέρ μιας ταχείας αποκλιμάκωσης που ολοκληρώθηκε εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία μάλλον πρόκειται για μια βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό που είναι εξαιρετικά ωστόσο δύσκολο να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί».

«Η αισιόδοξη εκτίμηση», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υποστηρίζει «μία σταδιακή επιτάχυνση στην αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών ως συνέπεια της ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού που ολοκληρώθηκε εντός των τελευταίων δύο μηνών και ακόμη δεν έχουμε δει αυτό το τείχος να έχει αποτέλεσμα».

Γώγος: Άρση των περιορισμών μέχρι το Πάσχα
«Η στρατηγική μας είναι να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί μέχρι το Πάσχα, με την ελπίδα ότι τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία θα είναι πολύ καλύτερα». Τα παραπάνω δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 και ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Τόνισε πάντως ότι το μέτρο της μάσκας θα παραμείνει μέχρι να έχουμε μεγάλη αποκλιμάκωση.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι η επιτροπή των ειδικών συζητά ήδη μήπως διεξαχθούν κάποια πολιτιστικά δρώμενα χαμηλού κινδύνου για την Αποκριά, όπου δεν θα υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και την άλλη βδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις. Ανέφερε επίσης ότι κάποια στιγμή θα γίνει συζήτηση και για την αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα. «Σιγά σιγά θα έρθει και αυτό καθώς πρόκειται για σημαντική δραστηριότητα», είπε. Για την πορεία της πανδημίας δήλωσε ότι υπάρχει μια ύφεση και μια ελάττωση στις εισαγωγές και στις νοσηλείες.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr