Χανιά: «Στέγαση και Εργασία» για τους άστεγους από τον δημο Χανίων και χρηματοδότηση απ’ το υπουργείο Εργασίας

0
221
χανιά-στέγαση-και-εργασία-για-τους-ά

Χανιά: Στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους άστεγους εντάχθηκε ο δήμος Χανίων, στοχεύοντας στην παροχή υπηρεσιών στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία άστεγων νοικοκυριών.

Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρχή διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, έχει προϋπολογισμό 400.000 ευρώ και διαχειριστή φορέα τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Το πρόγραμμα επιδοτεί τη στέγαση για 2 έτη, την πληρωμή λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο., την αγορά οικιακού εξοπλισμού, την πλήρη επιδότηση εργασίας για ένα έτος και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για το δεύτερο έτος, την επιδότηση δημιουργίας επιχείρησης και την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

«Όλοι μαζί καταπολεμούμε τη φτώχεια και την αστεγία και συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων συμπολιτών μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», δήλωσε για το πρόγραμμα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι: «Επεκτείνουμε το πρόγραμμα ‘Στέγαση και Εργασία’ από 14 σε 43 δήμους σε όλη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμούμε ενεργά την αστεγία. Καλύπτουμε σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας το ενοίκιο και τα έξοδα οικοσκευής και ΔΕΚΟ για δύο χρόνια, αλλά και για ένα χρόνο πλήρως το μισθό τους. Κεντρικό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτελεσματικές συνέργειες, ενισχύουμε την κοινωνική επανένταξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισημαίνει: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικής παρέμβασης στον τομέα της αστεγίας, της επιστροφής και της επανένταξης στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, με χαρακτήρα μόνιμης δημόσιας πολιτικής. Ευχαριστούμε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και την αρμόδια υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την έμπρακτη στήριξη στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση».

Ως ωφελούμενες μονάδες του προγράμματος ορίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες: «α. Οικογένειες και άτομα, που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια. β. Οικογένειες και άτομα, που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων ως άστεγοι, που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα. γ. Γυναίκες, που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία. δ. ‘Ατομα, που φιλοξενούνται σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας μονάδων κοινωνικής επανένταξης πιστοποιημένων θεραπευτικών προγραμμάτων εξαρτημένων ατόμων φορέων του ν. 4139/2013 (Α΄ 74), όπως εκάστοτε ισχύει, και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr