Χρ. Σταϊκούρας: Ακόμη μία ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές

0
142

Την άντληση 3,5 δισ. ευρώ από τη σημερινή έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας ειδική μνεία στο επιτόκιο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 0,8%, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

«Η Ελλάδα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι το κόστος δανεισμού είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών, ανεξάρτητα της διάρκειας ωρίμανσης του ομολόγου.

Αφού εξήρε τη ζήτηση και την ποιότητα των επενδυτών, στη συνέχεια, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλή ύψη.

«Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του οικονομικού επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές» έσπευσε να συμπληρώσει.

Στη σημερινή έκδοση υποβλήθηκαν προσφορές, συνολικού ύψους 29 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να αντλεί το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ. Το 10ετές ομόλογο, μάλιστα, τιμολογήθηκε στις 100 μονάδες βάσης επί του mid swap.

Την έκδοση του τίτλου, λήξης 18 Ιουνίου 2031, ανέλαβαν οι τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα

«Η Ελλάδα, σήμερα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Άντλησε από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%.
Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές.

Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.
Επιπλέον τονίζεται ότι, και στη σημερινή έκδοση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος.
Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του Οικονομικού Επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.

Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, κερδίζουμε για τη χώρα, αξιοπιστία, κύρος και ισχύ. Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή.

Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».

Πηγή: tilegrafimanews.gr