Χριστοδουλίδης: Αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού δεν είναι καν προς συζήτηση

0
22
χριστοδουλίδης-αλλαγή-της-βάσης-λύση

Χριστοδουλίδης: Την καθολική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας βρίσκει η επιμονή της Τουρκίας για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού και για λύση στη βάση δύο χωριστών κρατών στο νησί, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Δεν αναμέναμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Από κει και πέρα η δική μας προσπάθεια φυσικά και δεν σταματά επειδή έχουμε αυτές τις δηλώσεις, αυτές τις προσεγγίσεις από την Τουρκία. Αντίθετα, ενισχύεται η επιμονή μας, η θέληση μας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες το συντομότερο δυνατό, για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ό,τι αφορά αυτό που ο ίδιος κρατάει από «όλη αυτή την προσέγγιση της Τουρκίας περί αλλαγής βάσης λύσης του Κυπριακού είναι η καθολική αρνητική αντίδραση, πέραν δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, και από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καν προς συζήτηση».

Αυτό, τόνισε, «ήταν και κάτι που πρόσφατα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών στη συνομιλία που είχαμε ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση από πλευράς Τουρκίας. Εμείς αναμένουμε την κάθοδο της κ. Λουτ το συντομότερο δυνατό, να δούμε πώς δημιουργούνται συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών».

newsbeast.gr

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr