Χρήστος Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Φοροελαφρύνσεις, στόχοι και νέα μέτρα στήριξης

0
119
χρήστος-σταϊκούρας-για-προϋπολογισμ

Πέντε νέες παρεμβάσεις για το 2022 ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας τα μέτρα αυτά είναι τα εξής: Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής στις 30 Ιουνίου 2022, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του ποσού, επεκτείνεται η περίοδος λήψης των πιστωτικών που έχουν δοθεί στο πρόγραμμα παγίων δαπανών έως τον Ιούνιο του 2022, παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έως τις 30 Ιουνίου 2022, από τη νέα χρονιά επιλεγμένες δαπάνες εκπίπτουν 100% για τις επιχειρήσεις.

Πάνω από 7% θα είναι πιθανότατα ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του 2020, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας με νόημα ότι «το 2022 θα αποτελέσει έτος αναπτυξιακής πορείας».

Ο κ. Τσίπρας διάλεξε τον δρόμο της πόλωσης και τους λαϊκισμού και δεν θα τον ακολουθήσουμε, σημείωσε.

Χρήστος Σταϊκούρας: Στείρα αντιπολίτευση
«Παρακολούθησα με προσοχή και σεβασμό τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών αλλά αναζητώντας με ειλικρινές ενδιαφέρον σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για εποικοδομητικό διάλογο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν εντόπισε τέτοια σημεία.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει και δρα υπεύθυνα, πατάει στον πραγματικό κόσμο, επιδιώκει τη σωφροσύνη και σύνεση στη στη χώρα. Από την άλλη η αντιπολίτευση, όπως ακούσαμε από τον αρχηγό της, επιδίδεται σε μία στείρα αντιπαράθεση χωρίς επιχειρήματα και αντιπροτάσεις, χωρίς να προσφέρει επί της ουσίας στον πολιτικό διάλογο.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο νέος προϋπολογισμός όχι μόνο δεν περιέχει νέους φόρους, αλλά αντίθετα έχει μειώσεις.

«Κύριε Τσίπρα, εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίση βλέπετε παντού μόνο καταστροφές, παρότι η οικονομία αποδεδειγμένα ανακάμπτει ισχυρά και σε συντομότερο διάστημα» τόνισε , υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει λανθασμένη πορεία όταν όλοι εντός και εκτός Ελλάδος διαπιστώνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

«Η οικονομία κερδίζει διεθνή αναγνώριση από εταίρους, διεθνείς οίκους, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, επενδυτές και κυρίως από την ελληνική κοινωνία».

Πρόσθεσε επίσης, ότι μέσα σε αυτό το κλίμα «ξέρουμε που είμαστε, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και πώς να πάμε».

Υπογράμμισε ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι 6 «αποδείξεις» της ανάκαμψης είναι:

– Πάνω από 7% η ανάπτυξη

– Μείωση ανεργίας

– Σημαντική αύξηση επενδύσεων

– Αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών

– Ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων

– Αναβάθμιση αξιοπιστίας και του κύρους χώρας

Οι 7 στόχοι της κυβέρνησης:

– Επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

– Διατηρήσιμη ανάπτυξη

– Μείωση των ανισοτήτων

– Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

– Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

– Ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

– Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το 2023.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr