Χρυσοχοΐδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις»

0
93

Με αιχμές απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην κριτική που δέχεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

«Αυτοί που σήμερα είναι τιμητές για ένα πολύ μικρό θέμα δεν κατάλαβαν τι έγινε και εάν κατάλαβαν τι έκαναν στο Μάτι, όπου υποτίμησαν το πρόβλημα, αγνόησαν την ανθρώπινη ζωή και σήμερα ξαναέρχονται με τον ίδιο τρόπο να προβάλουν προβλήματα, ενώ εκείνο το φαινόμενο κόστισε 100 ζωές», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6».

Απαντώντας στην ερώτηση για την τοποθέτηση του τότε αρχηγού της Αστυνομίας σε θέση γενικού γραμματέα τώρα στο υπουργείο του, είπε ότι «τότε δεν υπήρχε επιχειρησιακός αρχηγός, δεν υπήρχε φυσική ηγεσία, ήταν διαλυμένη η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, διότι οι τότε κυβερνώντες δεν ήξεραν να διαχειρίζονται κρίσεις και δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουν πράγματα που έχουν κοστίσει τόσο πολύ».

«Θέλω με σεβασμό να τους πω να ανοίξουν εγχειρίδια να συγκροτήσουν πολιτικές όπως και εμείς έχουμε υποχρέωση να βελτιωνόμαστε», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Όταν κάνεις διαχείριση κρίσης βάζεις κάποια πράγματα στη σειρά, τα ζυγίζεις και παίρνεις αποφάσεις, έτσι γίνεται παγκοσμίως, είναι αρετή να προλαμβάνεις και να διασφαλίζεις ότι οι άνθρωποι δεν θα κινδυνεύσουν» και πρόσθεσε με νόημα «η εθνική οδός είναι τρικυμία στο ποτήρι που θέλουν να φτιάξουν ορισμένοι».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση να κλείσει η εθνική οδός ήταν δική του, αλλά μετά από εισήγηση των αρμοδίων και των συνεργατών του και αφού πήγε ο ίδιος και είδε την κατάσταση στη Μαλακάσα και διαπίστωσε ότι θα προκαλούνταν μεγαλύτερα προβλήματα εάν έμενε ανοιχτός ο δρόμος, όπως συνέβη και παλαιότερα σε τέτοιες καταστάσεις.

«Δεν έγινε και τίποτα να πάει κάποιος λίγες ώρες αργότερα στη Θήβα», σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε γελοιότητες τα όσα λέγονται περί ευνοϊκής αντιμετώπισης της εταιρίας, επισημαίνοντας ότι «η Νέα Οδός δεν κέρδισε απολύτως τίποτα».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι του. «Με έχουν στοχοποιήσει, όμως αντέχω, είμαι πολύ ανθεκτικός, πιστεύω στη δημοκρατία, στην αντιπαράθεση, αλλά ταυτόχρονα θα απαντώ στην αντιπαράθεση και ρητορικά, μέσα στο κοινοβούλιο και με τις πράξεις και τις αποφάσεις μου» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχει εδώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ένας προοδευτικός πολιτικός. Αυτό είναι αγκάθι στα μάτια τους».

Έπειτα απέρριψε τις κατηγορίες περί καταστολής: «Δεν υπάρχουν στοιχεία αυταρχισμού και βίας, πού τον βλέπουν τον αυταρχισμό; Είναι κενή ρητορική. Το λένε για να στηρίξουν ότι είναι μία δεξιά κυβέρνηση. Προσπαθώ να είμαι δημοκρατικός με την έννοια ότι σχεδιάζω και εφαρμόζω προοδευτικές πολιτικές», τόνισε ο υπουργός.

Ακόμα, διαμήνυσε ότι «το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις είναι ό,τι πιο δημοκρατικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι μικρές συγκεντρώσεις δεν μπορούν να παραλύουν τη ζωή της πόλης», ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία επισήμανε ότι ποτέ δεν μπόρεσε καμία πρυτανική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βίας, τις παράνομες πράξεις, διότι δεν είναι δουλειά τους αυτή, γιατί είναι φοβισμένοι άνθρωποι, κυριαρχούν στα πανεπιστήμια κάτι γκεσταπίτες, μικρές βίαιες ομάδες, που επιβάλλουν τη θέλησή τους.

Το πρόβλημα θα λυθεί με την ήπια αστυνόμευση, με ρόλο αποτρεπτικό που θα επιβάλλει το νόμο. Τέτοιο καιρό του χρόνου δεν θα υπάρχει κανείς από αυτούς του θρασύδειλους, δεν θα υπάρχει ατιμωρησία. Το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί» διαβεβαίωσε.

Για το θέμα Κουφοντίνα απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό με την απεργία πείνας, σημειώνοντας ότι ο καταδικασμένος για τη 17Ν είναι ένας κρατούμενος όπως και οι άλλοι, ζητά να μετατεθεί από μία φυλακή σε μία άλλη στην οποία θέλει να πάει το 50% των κρατουμένων και σημείωσε αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια του εισαγγελέα και ότι ο ίδιος δεν έχει να προσθέσει οτιδήποτε άλλο.

«Πήγαμε καλά με την κακοκαιρία»
Αναφερόμενος στην κακοκαιρία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι όλο αυτό το τριήμερο του κύριου φαινομένου δεν είχαμε καθόλου εγκλωβισμούς, δεν είχαμε ατυχήματα, δεν κινδύνεψε άνθρωπος, δεν συνέβη καμία ολιγωρία σε ότι αφορά την κίνηση την χιονόπτωση και οι τρεις θάνατοι οφείλονται σε άλλους λόγους.

«Οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν απολογισμό να δουν τι λάθη έγιναν», παραδεχόμενος πάντως ότι κυρίως με το ηλεκτρικό ρεύμα ταλαιπωρήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι».

Πάντως, σημείωσε ότι ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιας έκτασης προβλήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

«Είναι λογικό να υπάρξει αναστάτωση, αλλά δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα μηχανισμό χιλιάδων ανθρώπων» τόνισε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις όπως η υπογειοποίηση του δικτύου και η συνεργασία των δήμων με τον ΔΕΔΔΗΕ.

«Αν αυξηθούν τα συνεργεία και πάρουμε χιλιάδες ανθρώπους θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι», πρόσθεσε ο υπουργός.

Πηγή: tilegrafimanews.gr