Δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος με τη μετάλλαξη Όμικρον

0
155
δεν-υπάρχει-ασθενής-διασωληνωμένος-μ

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναμένεται να ανακοινώσει κοντά στα 50.000 κρούσματα.

“Από την πρωινή εικόνα που είδα στην καταμέτρηση που υπάρχει από τον ΕΟΔΥ, πιθανολογώ ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, ίσως λίγο περισσότερα ή λίγο λιγότερα”, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Χθες είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού. Συγκεκριμένα, σε μία ημέρα καταγράφηκαν 50.126 νέες μολύνσεις, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το προηγούμενο είχε καταγραφεί στις 31 Δεκεμβρίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 40.560 κρούσματα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος με τη μετάλλαξη Όμικρον παρόλο που είναι στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου διευκρίνισε ο Θάνος Πλεύρης. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων από μόνη της δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων.

«Έχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό λοκντάουν, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους… Αυτή τη στιγμή τα παιδιά ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη», δήλωσε.

Εξήγησε ότι τα self test «θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα, και όπου χρειαστεί rapid, θα γίνονται στις δημόσιες δομές, και προς τούτο μάλιστα, γιατί μπορεί να υπάρχει αναμονή στις δημόσιες δομές, είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν rapid».

Ο υπουργός διευκρίνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «από το Σεπτέμβριο δεν κλείσαμε τα σχολεία, λειτούργησε ένα πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από της Omicron, άρα η επιλογή από το Σεπτέμβριο ήταν ανοιχτά σχολεία».

«Με βάση το πρωτόκολλο που λειτούργησε η διασπορά ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει. Η Όμικρον έχει μια ιδιαιτερότητα… Τα κρούσματα είναι πολύ ψηλά είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, στο βαθμό όμως που αυτά τα κρούσματα δεν μεταφέρονται σε πολύ παραπάνω πίεση στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διαχειριστική προσέγγιση. Θα πιεστεί το ΕΣΥ; Ναι, θα πιεστεί. Το βλέπουμε».

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η κυρίαρχη θέση στην επιτροπή ήταν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ενώ υπήρξε πλήρης συμφωνία και για το πρωτόκολλο με κάποιες παρατηρήσεις.

Στους εφτά μήνες θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 18

Επεκτείνεται το μέτρο της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες κι όπως είπε ο υπουργός Υγείας η λήξη θα αφορά όλους τους εμβολιασμένους πολίτες άνω των 18.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι το πιστοποιητικό θα λήγει στο 7μηνο αν δεν έχει γίνει η αναμνηστική δόση και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσοι δεν εμβολιαστούν εγκαίρως, χάνοντας παράλληλα και τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr