Διάγγελμα Μπάιντεν για τις ενδιάμεσες εκλογές

0
118

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθύνθηκε στον λαό της Αμερικής ενώ ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Μπάιντεν έκανε μια προσεκτική αναφορά στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών της Τρίτης, πανηγυρίζοντας για τα κέρδη που σημείωσαν οι Δημοκρατικοί μετά την προβλεπόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών.

«Ενώ ο Τύπος και οι ειδικοί προέβλεπαν ένα τεράστιο κόκκινο κύμα, αυτό δεν συνέβη» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι πολλά αποτελέσματα σε βασικές περιφέρειες εξακολουθούν να καταμετρώνται.

«Ξέρω ότι στενοχωρηθήκατε κάπως από την εμμονική μου αισιοδοξία, αλλά έτσι ένιωθα καθόλη τη διαδικασία» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι όποια έδρα χαθεί από το κόμμα του είναι οδυνηρή. Ωστόσο, επισήμανε ότι το κόμμα του «έχασε λιγότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τις πρώτες ενδιάμεσες εκλογές όλων των Δημοκρατικών προέδρων τα τελευταία 40 χρόνια».

Μπάιντεν: Πρόθεσή μου είναι να είμαι ξανά υποψήφιος το 2024
«Πρόθεσή μας είναι να διεκδικήσουμε ξανά την προεδρία των ΗΠΑ το 2024» είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε για το πώς τα ενδιάμεσα αποτελέσματα επηρεάζουν τη στάση επανεκλογής του.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα πάρει την τελική απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους, προσθέτοντας ότι είναι μια απόφαση που αφορά την οικογένειά του.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ξανά τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια ανησυχία που πολλοί Δημοκρατικοί είχαν εκφράσει αναφορικά με το ποιο κόμμα θα έλεγχε το Κογκρέσο.

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου και ο αμερικανικός λαός κατέστησε σαφές ότι περιμένουν από τους Ρεπουμπλικάνους να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μου», είπε ο Μπάιντεν σχετικά με το θέμα.

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι περίμεναν μέχρι μετά τις εκλογές για να κάνουν αυτή την επιλογή».

Μπάιντεν: Η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης
«Καλή μέρα για τη Δημοκρατία και την Αμερική. Η Δημοκρατία είναι αυτό που είμαστε. Δεν γνωρίζουμε ακόμα όλα τα αποτελέσματα. Δεν συνέβη το κόκκινο κύμα που προέβλεπαν αρκετοί. Εγώ ένιωθα καλά καθόλη τη διαδικασία και ήμουν αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι μίλησαν καθαρά για τις ανησυχίες τους και πήρα το μήνυμα. Για το οικονομικό κόστος, την ασφάλεια και πολλά ακόμη.

»Θέλω να ευχαριστήσω τους νέους που ψήφισαν σε ποσοστά-ρεκόρ για να αντιμετωπίσουν τη βία των ενόπλων, την κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά ζητήματα.

»Οι ψηφοφόροι είναι ενοχλημένοι. Ήταν αρκετά δύσκολα τα τελευταία χρόνια για αρκετούς ανθρώπους, με την πανδημία, την οικονομία. Είμαι αισιόδοξος ότι το κοινό θα αγκαλιάσει όλα αυτά που έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της διαδικασίας.

»Αν κοιτάξουμε τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησής μας.

»Ανεξάρτητα από τα τελικά αποτελέσματα, είμαι έτοιμος να εργαστώ για τα ζητήματα της Δημοκρατίας μας. Όταν γυρίσω από τη σύνοδο των G20 θα καλέσω τους αξιωματούχους και των δύο κομμάτων για να συνεργαστούμε πάνω σε αυτά. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος… Δεν πρόκειται να στηρίξω τις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών που θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό.

»Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Αμερικής. Είμαστε το μόνο έθνος που βγαίνει πιο ισχυρό από κάθε κρίση.

»Μετά από μια μεγάλη περίοδο εκστρατείας, μπορώ να πω ένα πράγμα: Δεν είναι ποτέ καλό στοίχημα, το στοίχημα ενάντια στην Αμερική. Δεν υπάρχει τίποτα πέραν των δυνατοτήτων μας, αν είμαστε ενωμένοι. Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε ποιοι στον δι@β@λο είμαστε».

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αναδείξουν τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, με τους Ρεπουμπλικανούς να φαίνεται πως κερδίζουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ μαίνεται ακόμα η μάχη για τη Γερουσία, η οποία εκτιμάται ότι θα κριθεί από τα αποτελέσματα σε τρεις πολιτείες, στην Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr