Διαψεύδει η Κυβέρνηση για αλλαγή εκλογικού νόμου και πρόωρες Εκλογές

0
89
διαψεύδει-η-κυβέρνηση-για-αλλαγή-εκλο

Τα σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου και πρόωρες Εκλογές διαψεύδει η Κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δεύτερες εκλογές, μετά την απλή αναλογική, θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο, δηλαδή ενισχυμένη αναλογική, που ψήφισε η Βουλή το 2019 και «η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει, σχηματίζοντας αυτοδύναμη Κυβέρνηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, απάντησε: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και θα κερδηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο από τη Νέα Δημοκρατία».

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνταν σενάρια ότι το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται αλλαγές στον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, που η ίδια ψήφισε, με στόχο την ενίσχυση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και μείωση κατ’ επέκταση του ποσοστού που απαιτείται για την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Ο νόμος του 2019 προβλέπει ότι χρειάζεται 37% έως 38%, ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, προκειμένου το πρώτο κόμμα να εκλέξει 151 και πάνω βουλευτές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν άλλαζε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, μια αύξηση του μπόνους θα μπορούσε να κατεβάσει αυτόν τον πήχη στο 36% ή και χαμηλότερα, οδηγώντας πιο εύκολα στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

Τα σενάρια είναι αποτέλεσμα αφενός του χαλαρού κλίματος που αναμένεται να καταγραφεί στην πρώτη κάλπη, όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που επιτρέπει τη χαλαρή ψήφο, και αφετέρου του νέου τοπίου που δημιουργεί η ανοδική τάση του ΚΙΝΑΛ, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν και προσπάθεια από κάποιους κύκλους να παίξουν παιχνίδια σε βάρος της σταθερότητας της χώρας, με τη διακίνηση σεναρίων που δεν απηχούν τις απόψεις του κυβερνητικού επιτελείου.

«Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η ενίσχυση των εισοδημάτων τους και όχι σε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Στον «πρωινό καφέ» της Δευτέρας συζητήθηκαν τα σενάρια και το κλίμα που δημιουργείται και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση αποκλείοντας οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν πηγές, θα έθετε σε αμφισβήτηση τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει με καθαρή διαφορά τις εκλογές και θα άνοιγε παράθυρο για νέα σενάρια αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών οι πολίτες θα κρίνουν το έργο που έχει γίνει σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, θα αξιολογηθεί θετικά από τους πολίτες και θα δώσουν μια νέα τετραετία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακόμα, μπροστά στο δίλημμα σταθερότητα και ευημερία με μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση ή αστάθεια και κίνδυνοι από συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, η απάντηση θα είναι το πρώτο.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr