Διεκδικούν αποζημιώσεις στην εστίαση

0
127

Αποζημιώσεις ετοιμάζονται να διεκδικήσουν επιχειρήσεις εστίασης από το Δημόσιο. Δικηγόροι ετοιμάζουν τις αγωγές που θα καταθέσουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας για λογαριασμό 40 επιχειρήσεων του κλάδου που έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από το lockdown.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης επικαλούνται τις αποζημιώσεις που έδωσαν στα καταστήματα εστίασης για το lockdown οι Κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στην κατάθεση αγωγών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο προσανατολίζονται επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, καθώς η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί είναι πλέον ανυπολόγιστη και την ίδια ώρα θεωρούν ότι η στήριξη από το κράτος δεν είναι επαρκής.

Μέχρι τώρα έχουν συλλεχθεί περί τα 30-40 αιτήματα μόνο από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και από επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Η ομάδα δικηγόρων με την οποία συνεργαζόμαστε ασχολείται ήδη με το θέμα και εκτιμώ ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουν κατατεθεί τα αιτήματα», ανέφερε στην «Καθημερινή» η Μαρία Μποτονάκη, δικηγόρος και ιδιοκτήτρια μπαρ στην πλατεία Καρύτση και μέλος της πρωτοβουλίας Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

«Αυτή τη στιγμή έχουν συλλεχθεί αιτήματα από περίπου 40 εταιρείες. Η πρωτοβουλία μας εκπροσωπεί 300 επιχειρήσεις, όμως μιλάμε με άλλα 50 σωματεία από όλη την Ελλάδα», προσθέτει η Μαρία Μποτονάκη.

Η αποζημίωση που θα αιτηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του τζίρου του 2019, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί σε λογικά επίπεδα, όπως επισημαίνουν ασφαλείς πηγές και σίγουρα αρκετά κάτω από 50%. Το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί το επόμενο διάστημα με βάση και τη σχετική έρευνα της υπόθεσης που κάνουν οι δικηγόροι.

«Η γερμανική κυβέρνηση δίνει από μόνη της, χωρίς δηλαδή να υπάρχει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις της εστίασης που αντιστοιχούν στο 75% του τζίρου του 2019. Επίσης, και η γαλλική κυβέρνηση δίνει πολύ υψηλές αποζημιώσεις. Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ούτε Γερμανία ούτε Γαλλία και φυσικά δεν ζητάμε κάτι τέτοιο», αναφέρει η Μαρία Μποτονάκη.

Στο ναδίρ τα έσοδα
Οι λόγοι που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης στην απόφαση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη είναι ότι έχουν συμπληρωθεί τρεις μήνες που έχουν μηδενικά έσοδα.

Πρόκειται κυρίως για μικρά μπαρ και μικρές καφετέριες στου Ψυρρή, στο Παγκράτι, στην πλατεία Καρύτση. Ειδικότερα, είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στο take away και στο delivery.

Όπως αναφέρεται από τις συζητήσεις που έχουν με στελέχη της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι η εστίαση θα επαναλειτουργήσει ξανά τον Μάιο, χωρίς να αποκλείεται να παραταθεί η αναστολή μέχρι τον Ιούνιο.

Τα πρώτα μαζικά «λουκέτα» στην εστίαση έχουν εμφανιστεί σε Γκάζι, Ψυρρή, Σύνταγμα και Κολωνάκι. Πολλά είναι τα μισθωτήρια συμβόλαια που έληξαν στο τέλος του χρόνου και δεν ανανεώθηκαν.

Τα πρόστιμα για τα τραπεζοκαθίσματα
Ακόμα, αρκετές επιχειρήσεις είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω παρερμηνείας της ανακοίνωσης του Δήμου Αθηναίων, δεν κατέβαλαν για το 2020 το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή το τέλος για τα τραπεζοκαθίσματα.

Όταν το συγκεκριμένο τέλος δεν καταβάλλεται μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου μέχρι το τέλος του 2020, προσαυξάνεται αυτομάτως κατά 100%.

Εάν δηλαδή μια επιχείρηση έπρεπε να καταβάλει τέλος 1.500 ευρώ, της επιβάλλεται και πρόστιμο άλλα 1.500 ευρώ και συνολικά πρέπει να πληρώσει 3.000 ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε προχθές το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή είναι σύμφωνη να μην επιβληθούν τα πρόστιμα.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών, θέμα το οποίο έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί ανάμεσα στους επιχειρηματίες του κλάδου και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών μεθαύριο Παρασκευή.

Οι επιχειρηματίες ζητούν να διαγραφούν τα πρόστιμα και να ανασταλεί η πληρωμή του επίμαχου τέλους μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Πηγή: tilegrafimanews.gr