Δικαιώματα 2022 – ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες – Όλα τα παραδείγματα

0
232
δικαιώματα-2022-οπεκεπε-τι-πρέπει-να-κάν

Δικαιώματα 2022 – ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες – Όλα τα παραδείγματα

Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξαν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι ζήτησαν να καταγράψουμε τον τρόπο διαβίβασης των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ στα MyDATA και αυτό θα κάνουμε σήμερα.

Υπενθυμίζω ότι η βεβαίωση αναρτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 22.3, με ημερομηνία έκδοσης 28.02.22

Στη βεβαίωση περιλαμβάνονται τα ποσά των επιδοτήσεων συγκεντρωτικά:

Και αναλυτικά:

Προσοχή: Δεν μας ενδιαφέρει πλέον η ανάλυση. Από τη στιγμή που η φορολόγηση γίνεται στο έτος είσπραξης, τις επιδοτήσεις του παραδείγματος τις καταχωρούμε με βάση το συγκεντρωτικό πίνακα. Συνεπώς, η καταχώρηση στα βιβλία μας θα γίνει με ημερομηνία 31.12.21.

Ο καθένας κινείται με το δικό του σκεπτικό και σε αυτό βασιζόμενος χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς στο λογιστικό πρόγραμμα. Υπάρχουν δύο τρόποι διαβίβασης.

Α. ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ: (οι λογαριασμοί είναι αυτοί που χρησιμοποιώ εγώ, ο καθένας όπως είπαμε έχει τη δική του μέθοδο):

Η εγγραφή θα γίνει με ημερομηνία 31.12.21 και παραστατικό 1.1 (τιμολόγιο πώλησης).

Οι λογαριασμοί αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα λογιστικό άρθρο. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής (προϋπόθεση να υπάρχει σωστά η διασύνδεση του λογαριασμού που χρησιμοποιούμε) και καταχωρώντας τον ΑΦΜ του ΟΠΕΚΕΠΕ, προχωράμε στη διαβίβαση της εγγραφής των επιδοτήσεων. Το έχω δοκιμάσει, έχω διαβιβάσει, έχει πάρει και MARK.

Β. ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ: Η διαδικασία με τον ίδιο τρόπο, αλλά διαβίβαση μόνο των φορολογητέων ποσών. Στο παράδειγμά μας το ποσό 635,34€ της βασικής ενίσχυσης.

Προσωπικά, επειδή έχω φτιάξει λογιστικό άρθρο με τους λογαριασμούς όπως τους βλέπετε, καταχωρώ όλα τα ποσά και τα διαβιβάζω όλα. Δεν είναι υποχρεωτικό, όμως το κάνω για να έχω συμφωνία της βεβαίωσης με τις εγγραφές στο βιβλίο μου.

Τι θα επιλέξει από τα δύο ο καθένας, εναπόκειται στην επαγγελματική του κρίση.

taxheaven.gr/Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr