Δημοσκόπηση: 8 στους 10 ανησυχούν για ακρίβεια-πόλεμο – ΝΔ 32,5%-ΣΥΡΙΖΑ 21,2% – ΚΙΝΑΛ 14,5%

0
139
δημοσκόπηση-8-στους-10-ανησυχούν-για-ακρ

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Έλληνες πολίτες είναι ανήσυχοι για την ακρίβεια στην αγορά (82,3%), ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται η ανησυχία για τον πόλεμο (80,6%), όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» η εταιρεία Marc, με τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο ουκρανικό έδαφος.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (σε ποσοστό 53,7%), οι αυξημένες δαπάνες για την προμήθεια των τροφίμων (με 50,5%), η ακριβότερη βενζίνη που πληρώνουμε για τις μετακινήσεις (47,3%), καθώς και οι ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε για τη θέρμανση (37,3%) είναι οι παράγοντες που έχουν βάλει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η κοινή γνώμη (45,6%) αποδίδει την ακρίβεια στον πόλεμο και στη διεθνή ενεργειακή κρίση που προκαλείται εξαιτίας του, ενώ θεωρεί πως το δίκιο βρίσκεται με την πλευρά των αμυνόμενων Ουκρανών, ενώ συμφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

Η αίσθηση που δημιουργείται από τα ευρήματα της μέτρησης είναι ότι έχει υποχωρήσει αισθητά η συμπάθεια που παραδοσιακά έτρεφε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού για τη Ρωσία, όπως και για τον σημερινό ηγέτη της, κυρίως λόγω των κοινών θρησκευτικών πεποιθήσεων.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε μια κρίσιμη συγκυρία και ενώ επίκειται το τετ α τετ που θα έχουν την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυο στους τρεις Έλληνες τάσσονται υπέρ του διαλόγου με τους γείτονες, ενώ το 32,2% υποστηρίζει την άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να σκληρύνει τη στάση της.

ΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Το 54,7% των ερωτηθέντων προτιμά να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, προς την άνοιξη του 2023

Οι βασικοί πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν αμετάβλητοι.

Το κυβερνών κόμμα αυξάνει κατά μια μονάδα την επίδοσή του στην πρόθεση ψήφου και διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει στη συγκεκριμένη μέτρηση στις 11,3 μονάδες, αναφέρει στην ανάλυση της δημοσκόπησης το Πρώτο Θέμα.

Όλα δείχνουν ότι η μάχη που θα δοθεί στον χώρο του Κέντρου θα είναι εκείνη που θα κρίνει την έκβαση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στην παρούσα φάση, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «κεντρώοι» προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 28,9% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με 25% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,8%.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει δημοφιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι θετικές γνώμες για το πρόσωπο του οποίου υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόθεση ψήφου στη ΝΔ και φτάνουν στο 45,5%. Αυξημένη είναι η δημοφιλία του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη (43,7%), ο οποίος προηγείται σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα που (με 29,2%) είναι στην τρίτη θέση. Έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας (24,5%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (19,8%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (16,4%).

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr