“Δοκιμαστική περίοδος” το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων

0
50

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση κάνει βήμα-βήμα τις κινήσεις της σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς . Το σίγουρο είναι ότι θέλει να ανοίξουν όλα τα καταστήματα αλλά τα στοιχεία της πανδημίας καθημερινά δεν το επιτρέπουν.

Έτσι,

Τα δεδομένα δείχνουν πως δεν πρόκειται να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης ούτε τα σχολεία μέσα στις γιορτές. Τα δεδομένα καθορίζουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Χαρακτήρα «κρας – τεστ» έχει για την κυβέρνηση το άνοιγμα των καταστημάτων πώλησης εποχικών ειδών από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Στην κυβέρνηση θέλουν να δουν πως θα κινηθούν πολίτες και καταστηματάρχες αν δηλαδή τα μέτρα θα εφαρμόζονται σχολαστικά ή αν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και τη συμπεριφορά των πολιτών θα κριθεί το πότε θα ανοίξουν και άλλοι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τόσο τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων όσο και τα «σκληρά» νούμερα, δηλαδή θανάτους, νοσηλευόμενους στο ΕΣΥ και διασωληνωμένους. Ουσιαστικά, αν δεν υπάρξει σημαντική αποσυμφόρηση στον ΕΣΥ, ενδεχόμενο τρίτο κύμα θα ήταν καταστροφικό αφού ήδη οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Με οδηγό τα δεδομένα
Η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα τα δεδομένα για την άρση του lockdown με το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο να είναι ξεκάθαρο. «Θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», σημείωσε.

«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Διάγγελμα» Μητσοτάκη μόνο σε μία περίπτωση
Αξίζει να σημειωθεί πως οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνονται είτε από τον αρμόδιο υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά, είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ενδεχομένως, ο πρωθυπουργός να παρέμβει με κάποιο τρόπο στις γιορτές αλλά αυτός δεν θα είναι με «διάγγελμα», το γνωστό τηλεοπτικό του μήνυμα που χρησιμοποιεί για να απευθυνθεί στους πολίτες.

Μοναδική περίπτωση λένε πηγές να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος είναι να έχει ξεκάθαρα επιδημιολογικά δεδομένα και συνεπώς ξεκάθαρο και πλήρη οδικό χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας μέχρι και τις έλευση του εμβολίου στη χώρα μας.

Κλειστά σχολεία
Στα έως τώρα δεδομένα πρέπει να συνυπολογίζουμε την εισήγηση των ειδικών τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά. Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες και το επικρατέστερο σενάριο θέλει το άνοιγμα να τοποθετείται μετά την εορταστική περίοδο, δηλαδή με το νέο έτος.

«Όχι» στις μετακινήσεις μεταξύ νομών
«Έχουμε παρατείνει τα μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου, άρα έχουμε το χρονικό διάστημα για να δούμε τα θέματα και να ενημερώσουμε τους πολίτες υπεύθυνα για το τι θα πρέπει να περιμένουν», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως προς το παρόν βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, εάν κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση».

Μετά τα εποχικά καταστήματα τι; Δεν υπάρχει φως στο τούνελ για την εστίαση
Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη το επόμενο ορόσημο είναι το άνοιγμα ορισμένων μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου. Στην παρούσα φάση το άνοιγμα μεγάλων καταστημάτων, εμπορικών κέντρων κλπ δεν φαίνεται πιθανό.

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία, πάντως πρόθεση είναι να ανοίξουν σύντομα.

Γενικά για το άνοιγμα της αγοράς είπε ότι πως «πρόθεσή μας είναι όταν η επιδημία το επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς να γίνει κλιμακωτά για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός» και οι «τρομακτικές εικόνες» του Λονδίνου κατά την πρώτη μέρα του ανοίγματος.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «η δεύτερη γραμμή» όπως είπε είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, αλλά και κομμωτήρια.

Απέφυγε όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό. Να σημειωθεί πως στο ζήτημα της εστίασης στην παρούσα φάση δεν είναι ορατό το άνοιγμα των εν λόγω καταστημάτων διότι υπάρχει διάχυτος ο φόβος για ευρεία διασπορά του ιού σε αυτά.

Πηγή: tilegrafimanews.gr