Δραματική έκκληση του Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Παρακαλώ, αποδείξτε ότι είστε μαζί μας!»

0
137
δραματική-έκκληση-του-ζελένσκι-στο-ευ

Δραματική έκκληση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος μίλησε στην έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αλλά και τους πρεσβευτή της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε με δραματικό τόνο στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του τις τελευταίες ημέρες, λόγω της ρωσικής εισβολής.

«Τις τελευταίες ημέρες δεν μπορώ χαιρετάω τον κόσμο. Δεν μπορώ να πω καλημέρα ή καλησπέρα, διότι κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία. Και για πολλούς συμπολίτες μου ήταν η τελευταία ημέρα. Για συμπολίτες μου που υποστηρίζουν την ελευθερία πληρώνοντας ένα μεγάλο τίμημα. Πολύ χαίρομαι που μπορέσαμε να ενώσουμε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως υπάρχει τίμημα. Η τραγωδία που συμβαίνει στη χώρα μας. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα χάνονται ζωές για τις αξίες, τις αρχές και την ελευθερία. Οι πιο δυνατοί και αξιόλογοι άνθρωποι χάνονται. Συχνά λέμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα νικήσουμε και χαίρομαι που πλέον το πράττουμε. Θα τα καταφέρουμε θα νικήσουμε έναντι όλων. Θα ήθελα να ακούσω και από εσάς ότι η επιλογή που κάναμε ως Ουκρανοί προς την Ευρώπη είναι καλοδεχούμενη. Σήμερα δυο πύραυλοι χτύπησαν το κέντρο του Χάρκοβο.

Εκεί που ζουν τόσοι ρωσόφωνοι. Μια πόλη που έχει πάνω από 20 πανεπιστημιακά κτίρια. Είναι η πόλη με τα περισσότερα πανεπιστήμια στη χώρα. Σήμερα του πρωί, δύο πύραυλοι χτύπησαν την κεντρική πλατεία με δεκάδες νεκρούς. Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας για την οποία μαχόμαστε. Κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει την μάχη για την ελευθερία μας. Κάθε πλατεία, κάθε πόλης, θα ονομάζεται από σήμερα “Πλατεία Ελευθερίας”.

Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν. Και ο πρόεδρος Πούτιν θα μας πει για μια απλή επιχείρηση που χτυπάει στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ποια επιχείρηση εννοεί; Σκοτώθηκαν μόνο σήμερα 16 παιδιά», πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, υπογράμμισε ότι το μήνυμα προς την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εναντιωθεί και δεν θα στρέψει το βλέμμα της από όσους αγωνίζονται για τις ευρωπαϊκές αξίες αντιμετωπίζοντας την βαρβαρότητα του Πούτιν. “Θα θεωρήσουμε υπόλογο τον Πούτιν και τον Λουκασένκο”, τόνισε η Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σύμφωνα με την ίδια, η ρωσική εισβολή αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη. «Οι Ουκρανοί πολίτες αντιστέκονται στον Ρωσικό στρατό με τίποτα άλλο στα χέρια τους πέρα από την υπερηφάνειά τους. Όλοι όσοι θυμούνται το τί σημαίνει να ζεις κάτω από κατοχικές δυνάμεις πρέπει να υπερασπιστούν την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή απάντηση φάνηκε τις τελευταίες οδυνηρές ημέρες.

Καλωσορίζουμε το αίτημα της Ουκρανίας για καθεστώς υποψήφια χώρας, δεν μπορούμε πλέον να πουλάμε διαβατήρια στους φίλους του Πούτιν και οι επενδύσεις στην άμυνά μας πρέπει να συμβαδίζουν με τα λόγια μας και να γίνουμε μια πραγματική ένωση ασφάλειας», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «γεωπολιτική τρομοκρατία» και υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας θα έχουν κόστος και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα όμως κόστος το οποίο «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε».

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι «σήμερα εκδίδεται το πιστοποιητικό γέννησης της γεωπολιτικής Ευρώπης. Τώρα θα βρεθούμε προ των ευθυνών μας. Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί σοβαρά πλέον για τα ζητήματα ασφάλειας και τον ρόλο της διεθνώς. Να δούμε και εμείς ποια μέσα θα έχουμε στη διάθεσή μας για να αντεπιτεθούμε και να εφαρμόζουμε αντίποινα. Για την ειρήνη χρειάζονται δύο, αλλά για τον πόλεμο αρκεί ένας. Πρέπει να αυξήσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη για να προλάβουμε τον πόλεμο».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr