ΕΑΣΕ: “Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από καλό οικονομικό κλίμα και κυρίως από διεθνείς επενδύσεις”

0
192
εασε-η-ελληνική-οικονομία-έχει-ανάγκ

ΕΑΣΕ: «Ο προϋπολογισμός που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, δίνει την εικόνα ενός έτους όπου οπωσδήποτε πρέπει να αποκατασταθούν οι δημοσιονομικές ισορροπίες με…

ταχύτητα και αξιοπιστία ώστε να αποκτηθεί το συντομότερο δυνατό και η επενδυτική βαθμίδα». Αυτό επισημαίνει η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων σε τοποθέτησή της σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή το προηγούμενο Σάββατο.

Σύμφωνα με την ΕΑΣΕ, «η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από καλό οικονομικό κλίμα και κυρίως από διεθνείς επενδύσεις ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, και η ανάπτυξη ιδιαιτέρως της ιδιωτικής οικονομίας να παράξει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας οι οποίες και είναι αυτές που τελικώς θα κρατήσουν τις νέες και τους νέους μας στην πατρίδα».

Επίσης, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με δυναμική τάση και με προοπτική για το έτος που διανύουμε να πλησιάσει ακόμα και το 8,5-9%. Όσο περίπου απώλεσε το προηγούμενο έτος της πανδημίας, λόγω των ταχύτατα αναπτυσσόμενων τομέων της όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, οι εξαγωγές και η κτηματαγορά. Την ίδια στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή αυτής της ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις, σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμογή. «Εφεξής το ζητούμενο είναι, καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης, οι επιχειρήσεις υποβοηθούμενες και από τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν τη δυναμική πορεία» σημειώνει.

Η ΕΑΣΕ αναγνωρίζει ότι «έχουν γίνει θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια που έχουν βοηθήσει και απελευθερώσει θετικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και των επιχειρήσεων ιδιαίτερα». Συγκεκριμένα, μια σειρά νόμων όπως το πτωχευτικό, το εργασιακό, οι αδειοδοτήσεις και χωροθετήσεις των επιχειρήσεων, η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα πιο σημαντικά, όλα έχουν παίξει συνολικά θετικό ρόλο.

Σύμφωνα με την ΕΑΣΕ «η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, , έχει διεθνώς επίσης αναβαθμιστεί και η χώρα φαίνεται σε καλύτερη κατάσταση θεσμικά και οργανωτικά για να αξιοποιήσει, ελπίζουμε πολύ πιο αποδοτικά αυτή τη φορά τα επενδυτικά κεφάλαια που αναμένονται».

Η ΕΑΣΕ πάντως, επισημαίνει, πέραν του κινδύνου μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας, τον κίνδυνο του συνεχούς αυξανόμενου πληθωρισμού. Όπως τονίζει: «Οι επιχειρήσεις και τα στελέχη της διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα μεγάλες αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενδιάμεσα αγαθά γεγονός που μπορεί να οδηγήσει, αν αυτό συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, σε ένα φρενάρισμα του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης. Καθώς ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν την δυνατότητα δραστικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων προκειμένου να ενεργοποιηθούν σύντομα οι καταβολές των κεφαλαιακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr