ΕΕ: Μας ανησυχούν οι αποφάσεις των ΗΠΑ για μείωση του πληθωρισμού

0
138

ΕΕ: Ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών παντού στην Ευρώπη που βαραίνουν επιχειρήσεις και πολίτες, είναι ένα από τα βασικά θέματα στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

«Στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η επαναφορά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλός συντονισμός μεταξύ της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Χρειάζεται επίσης τέλειος συντονισμός μεταξύ των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να σεβαστούν αυστηρά τους όρους για τα έκτακτα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι χρειάζονται τρία πράγματα: κοινοί κανόνες, ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη και η διατήρηση για δυνατότητες επενδύσεων κυρίως στην ενεργειακή μετάβαση.

Τέλος, ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί η «ανησυχητική» απόφαση των ΗΠΑ για να μειωθεί ο πληθωρισμός, το λεγόμενο “inflation reduction act”, το οποίο μαζί με τις τεράστιες επιδοτήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού. «Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η δυνατότητα της Ευρώπης να παραμείνει στην τεχνολογική και βιομηχανική κούρσα για τον 21ο αιώνα, μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ, σημειώνοντας: «Η πίεση που μας ασκείται είναι διττή. Από τη μία πλευρά, οι επιδοτήσεις που μπορεί να παρέχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ιδιωτικές εταιρείες σε αμερικανικό έδαφος. Και από την άλλη, το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ακριβές από ό,τι στις ΗΠΑ. Αυτή η διπλή πίεση θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια για την ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr