Έφη Αχτσιόγλου: “Ο κ. Μητσοτάκης ακόμη αμφισβητεί την αισχροκέρδεια”

0
256
έφη-αχτσιόγλου-ο-κ-μητσοτάκης-ακόμη

Έφη Αχτσιόγλου: Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο “OPEN”

“Ο κ. Μητσοτάκης ακόμη αμφισβητεί την αισχροκέρδεια”

«Η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, όχι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει ουσιαστικά ούτε στην ενεργειακή πολιτική ούτε δημοσιονομικά για τη στήριξήτους», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “OPEN”.

«Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί ακόμη ότι υπάρχει αισχροκέρδεια στους παραγωγούς ενέργειας, επί 8 μήνες λέει πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη και δεν βάζει πλαφόν, ενώ ακόμα και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν υπερκέρδη και συστήνει πλαφόν και φορολόγησή τους»,πρόσθεσε.

«Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πάρουν εξαίρεση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε αυτό που όφειλε για να προστατεύσει τους πολίτες», σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «με 13 ευρώ κουπόνι για βενζίνη δεν προστατεύεται κανείς» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει ήδη από τον Σεπτέμβριο δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα όρια της ΕΕ και τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, που θα μπορούσαν να προστατεύσουν ουσιωδώς τα νοικοκυριά», αλλά «η κυβέρνηση συστηματικά το αρνείται» αν και «είναι μέτρα που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές χώρες».

Η ΝΔ, συνέχισε, «έχει θέσει άλλες προτεραιότητες, έχει κάνει δημοσιονομικές επιλογές οι οποίες κοστίζουν τα αντίστοιχα ή και περισσότερα και τα οποία δεν προστατεύουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αλλά κατευθύνονται σε ανώτατα εισοδήματα».

Επισήμανε, τέλος, ότι «η κυβέρνηση, αντί να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας και να τα αναδιανείμει στην κοινωνία, αντί να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση με μεγάλο κόστος για το Δημόσιο, κάνει φοροαπαλλαγές στα μερίσματα και στη συγκέντρωση κεφαλαίου, κάνει απευθείας αναθέσεις σχεδόν 7 δισ. Αν είναι ειλικρινές ότι αντιλαμβάνεται την κατάσταση, ας ακυρώσει αμέσως αυτές τις επιλογές και να προχωρήσει στα μέτρα που πραγματικά προστατεύουν την κοινωνία».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr