ΕΦΚΑ εισφορές , 120 δόσεις ρύθμιση , Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 : Τα τελευταία ΝΕΑ

0
42

ΕΦΚΑ εισφορές , 120 δόσεις ρύθμιση , Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 : Τα τελευταία ΝΕΑ – Το κράτος πληρώνει 4 στα 10 ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδήσεις: Το κράτος είναι αναλογικά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ασφαλιστικών εισφορών. Και αυτό γιατί καταβάλλει το 40% των εισφορών των μισθωτών, αν και απασχολεί μόλις το 24% του συνόλου  τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Πιο αναλυτικά, στο δημόσιο εργάζονται περίπου 691.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση της για την Ελλάδα, ενώ στον ιδιωτικό  τομέα, γύρω στα 2.095.000, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη”.

Συνεπώς για κάθε ένα δημόσιο υπάλληλο αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2020, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, το δημόσιο κατέβαλε ποσό ύψους 509 εκατ. ευρώ για εισφορές, ενώ οι  εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατέβαλαν 779 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε αντίθεση με την κατρακύλα των εισπράξεων από εισφορές των μισθωτών  του ιδιωτικού τομέα  (απώλεια  1,240 δισ. ευρώ  φέτος σε σχέση με πέρσι), λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, τα έσοδα από τις εισφορές των μισθωτών του δημοσίου τομέα, αυξήθηκαν πέρσι κατά μέσο όρο κατά 25 εκατ. ευρώ ή 5% κάθε μήνα σε σχέση με πέρσι κατά την περίοδο μεταξύ Μαρτίου -Νοεμβρίου.

Μία καταρχάς εκτίμηση αρμοδίων στελεχών προβλέπει πως για την αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών του δημοσίου τομέα οφείλεται, πέραν της προβλεπόμενης αύξησης των εργοδοτικών εισφορών του δημοσίου,  η αύξηση της προσωρινής απασχόλησης στο ευρύτερο δημόσιο μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης, αλλά και η αύξηση του πλήθους ορισμένων κατηγοριών απασχολούμενων αλλά και των αμοιβών τους.

Να σημειωθεί πως πέραν της χρηματοδότησης για τις εισφορές των υπαλλήλων του, το κράτος καταβάλλει τακτική επιχορήγηση (14,3 δις. ευρώ για το 2020), έχει προβεί σε κάλυψη εισφορών των εισφορών των μισθωτών που βγαίνουν  σε αναστολή  (838 εκατ. ευρώ) αλλά και άλλων στηριζόμενων εργαζομένων (πχ στη “Συν-Εργασία”), ενώ θα καλύψει ακόμα και τις απώλειες των εσόδων από τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες, η οποία ισχύει από 1/1/2021 (816 εκατ. ευρώ).

Εξάλλου, το κράτος το 2020 ανάλαβε το κόστος της καταβολής των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ  που προέκυψαν από τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις περικοπές της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαίου 2016 αλλά και σχετικά με το νόμο Κατρούγκαλου.

Με άλλα λόγια, όπως σημειώνει το capital.gr, το κράτος έχει αναλάβει όχι μόνο την καταβολή των εισφορών των υπαλλήλων του και τα αναδρομικά που “προέρχονται” από τις δικαστικές Έτσι το κράτος δεν καλύπτει μόνο τις εισφορές των υπαλλήλων του (σ.σ. οι οποίες δείχνουν αυξητικές τάσεις) και το κόστος των αναδρομικών που “προέρχεται” από τις εκάστοτε αποφάσεις, αλλά και το κόστος των εισφορών των εν γένει πληττόμενων από την πανδημία και ακόμα και το κόστος της μείωσης των εισφορών για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

ΕΦΚΑ εισφορές , 120 δόσεις ρύθμιση , Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 : Τα τελευταία ΝΕΑ – Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών.

Ολοκληρώθηκε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους πληγέντες από την πανδημία, που έχασαν τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων, από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο.

Μέσω του myBusinessSupport, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούσαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση επανένταξής τους στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τις δόσεις, που απέμεναν.

Σύμφωνα με το protothema.gr, για την επανένταξη στις ρυθμίσεις, οι φορολογούμενοι έπρεπε να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και να καταβάλουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, τη δόση Δεκεμβρίου 2020 .

Για πληρωμές, που έγιναν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η επανένταξη θα ολοκληρωθεί έως και την Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021. Στη συνέχεια, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση, στο myTAXISnet, θα επικαιροποιηθεί η εικόνα της ρύθμισης (δόσεις, ποσά, ημερομηνίες καταβολής). Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις επανένταξης ρυθμίσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (ν. 4469/2017) πραγματοποιούνται στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) της ΑΑΔΕ.

ΕΦΚΑ εισφορές , 120 δόσεις ρύθμιση , Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 : Τα τελευταία ΝΕΑ – Τι ισχύει.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο αριθμός αυτών που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, αφού η εφαρμογή έκλεισε χθες τα μεσάνυχτα, υποβλήθηκαν συνολικά 732.967 αιτήσεις, αριθμός ρεκόρ. Μόνο στις τελευταίες 24 ώρες υποβλήθηκαν περίπου 80.000 αιτήσεις.

Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι κατά 60% και πλέον υψηλότερος από αυτούς που συμμετείχαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, που είχαν δηλώσει συμμετοχή 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, σημειώνει η ιστοσελίδα newsit.gr.

Από σήμερα (20.01.2021) το πρωί ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους, αφού η διαδικασία θα είναι διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη επιστρεπτέα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ θα στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικά τα στοιχεία των αιτήσεων με τους τζίρους που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προκειμένου να διαμορφωθεί ο αλγόριθμος ο οποίος με βάση τον οποίο θα επιλεγούν οι δικαιούχοι και θα καθοριστεί το ύψος του φθηνού κρατικού δανείου που θα λάβει κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας.

Βέβαια να σημειωθεί ότι το γεγονός πως εκδήλωσαν ενδιαφέρον 732.967 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν σημαίνει ότι θα ενισχυθούν όλοι. Εκτιμάται ότι αρκετοί θα είναι εκείνοι που τελικά θα «κοπούν» από το σύστημα διότι δεν θα εκπληρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, ενώ ο αλγόριθμος θα ενσωματώνει τα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι με τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πάντως σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο όριο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ

Το δεύτερο στάδιο θα αρχίσει να ξετυλίγεται την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα myBusisnessSupport. Την φορά αυτή, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να αποδεχθούν το ποσό του κρατικού δανείου που θα λάβουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τρίτη και από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή θα γίνουν οι πληρωμές στους δικαιούχους συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ο έκτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να ανοίξει τον Μάρτιο και θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Παρά το ρεκόρ αιτήσεων, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έμειναν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Το Επιμελητήριο είχε επισημάνει το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με επιστολή του στις αρχές του μήνα και είχε ζητήσει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021.

Το μοναδικό που τελικά έγινε, ήταν να δοθεί μία τετραήμερη παράταση η οποία και έληξε χθες (19/1/2021), αφήνοντας βέβαια εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους όπως αναφέρει το ΕΕΑ. Μάλιστα θεωρεί προσχηματική την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε και πως το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής.

Οδηγός για τις συντάξεις και τα αναδρομικά Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ – ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπόλοιπο δώρο Χριστουγέννων , Συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ : Πληρωμές online

ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 2021 , ΕΣΠΑ προγράμματα , Δάνεια για επιχειρήσεις

Πηγή: tilegrafimanews.gr