Είδηση που αφήνει άφωνους τους ΑΓΡΟΤΕΣ ! Γιατί πάγωσε η τιμή στο σκληρό σιτάρι ΟΠΕΚΕΠΕ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ , EFKA, ΑΜΕΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ

0
128

Περιεχόμενα

Είδηση που αφήνει άφωνους τους ΑΓΡΟΤΕΣ ! Γιατί πάγωσε η τιμή στο σκληρό σιτάρι ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ, EFKA (efka.gov.gr), ΑΜΕΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ – Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες!

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Γατζωμένη στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των ουκρανικών αποθεμάτων δείχνει πως είναι τις τελευταίες ημέρες η ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών, η οποία έπειτα από το πρώτο σοκ της διόρθωσης δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης έως ότου πέσει το επόμενο σήμα για κίνηση.

NEWS  LIVE -Με άλλα λόγια, η αγορά αναμένει έναν καταλύτη, πιθανότατα από την Ουκρανία, ο οποίος θα δώσει αφορμή για μια πιθανή ανάκαμψη των τιμών ή το ακόμα πιο πιθανό, αφορμή περαιτέρω πτώσης. Άλλωστε, ανεξάρτητα από την ευκολία με την οποία θα απελευθερωθούν οι περίπου 20 εκατ. τόνοι σιτηρών της Ουκρανίας, στο κοντινό ορίζοντα διαφαίνονται οι ενισχυμένες σοδειές της Βόρειας Αμερικής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ – voucher για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022- ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν καθυστερήσουν να φτάσουν στην φυσική αγορά οι πρώτοι τόνοι από τα ουκρανικά αποθέματα, κάτι που προεξοφλούν ειδικά στη Γαλλία, από τον Σεπτέμβριο ένα νέο κύμα πιέσεων από την ενισχυμένη προσφορά των καναδέζικων και αμερικάνικων αλωνιών θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη επίδραση για τις τιμές θα είχε το ενδεχόμενο η απελευθέρωση των αποθεμάτων να συμπέσει με τα αλώνια της Β. Αμερικής.

Όλα πάντως δείχνουν ότι η διόρθωση θα έχει τον πρώτο λόγο τουλάχιστον μέχρι να περάσει και το φθινόπωρο του 2022.

Είδηση που αφήνει άφωνους τους ΑΓΡΟΤΕΣ ! Γιατί πάγωσε η τιμή στο σκληρό σιτάρι ΟΠΕΚΕΠΕ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ , EFKA, ΑΜΕΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ

Μια προαναγγελθείσα πτώση στη Φότζια

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενδεικτική των πραγματικών θεμελιωδών στην αγορά είναι η περίπτωση του σκληρού σίτου. Επειδή εδώ τα ουκρανικά αποθέματα θα μπορούσαν μόνο έμμεσα να επιδράσουν στην τιμή του, πιέζοντας σημαντικά το μαλακό σιτάρι και δημιουργώντας ανάλογο κλίμα στην αγορά, η αποκλιμάκωση από τα 580 ευρώ ο τόνος ήταν θέμα χρόνου.

  • Και αυτό γιατί οι έστω και μέτριες ποιοτικά αλλά και ποσοτικά σοδειές της Ευρώπης γέμισαν τις αποθήκες και τα σιλό των μύλων και πλέον αναμένεται μια παραγωγή 5,5 εκατ. τόνων (έναντι 2,6 εκατ. το 2021) στον Καναδά που θα μπορούσε να καλύψει την αγορά και για το υπόλοιπο της χρονιάς με μεγαλύτερη άνεση συγκριτικά με πέρυσι. Την περασμένη Τετάρτη 20 Ιουλίου, η νέα λίστα τιμών σκληρού σίτου στο εμπορικό κέντρο της Φότζια έφερε απώλειες 52 ευρώ ανά τόνο σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες.
  • Η τιμή για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου διαμορφώνεται πλέον στα 510 ευρώ ο τόνος, έναντι των 562 που αναγράφονταν στη λίστα τιμών από τις 6 Ιουλίου. Για τη δεύτερη ποιότητα, η τιμή υποχώρησε από τα επίπεδα των 500 ευρώ και πλέον διαπραγματεύεται στα 498 ευρώ ο τόνος.
  • Σημειώνεται ότι η πτώση αυτή είναι προαναγγελθείσα ουσιαστικά από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν βιομηχανία και εμπόριο επιχείρησαν ένα ψαλίδισμα των τιμών της τάξης των 60 ευρώ ο τόνος και προκειμένου να αποφευχθεί, οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο συμβούλιο της Φότζια αποχώρησαν διακόπτοντας τη συνεδρίαση.
  • Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις και στην αγορά σκληρού σίτου της Γαλλίας η οποία έπειτα από μια εβδομάδα στασιμότητας στη ζώνη των 455 ευρώ ο τόνος, υποχώρησε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου κατά 10 ευρώ, στα 445.

Αναλυτικά λοιπόν οι νέες τιμές στη Φότζια, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου είναι στα 505-510 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαμορφώνεται πλέον στα 495-498 ευρώ ο τόνος.

Αντίδραση στο μαλακό σιτάρι

Έχοντας γράψει τα χαμηλά των 325 ευρώ ο τόνος στις 6 Μαΐου, η τιμή για τα συμβόλαια μαλακού σιταριού παράδοσης τον Σεπτέμβριο του 2022, ανέκαμψε την περασμένη εβδομάδα στα 340 ευρώ ο τόνος.

  • Φυσικά το επίπεδο αυτό, απέχει πολύ από την κορυφή των 438,25 ευρώ που διαμορφώθηκαν στις 17 Μαΐου. Στη ζώνη των 330 ευρώ κινείται και η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου 2022, ενώ για την επόμενη σοδειά, ο Σεπτέμβριος του 2023 διαμορφώνεται στα 293 ευρώ ο τόνος έναντι των 369 ευρώ που ήταν τον περασμένο Μάιο.
  • Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι τουλάχιστον προς το παρόν, τα υψηλά στην αγορά σιτηρών ανήκουν στο παρελθόν, χωρίς αυτό να συνεπάγεται μια επιστροφή των τιμών στα χαμηλά επίπεδα του 2019 και πίσω.
  • Άλλωστε, τα υψηλά κόστη για την καλλιέργεια αποτελούν παγκόσμια πραγματικότητα και δύσκολα θα μπορούσαν να προκύψουν πιο ανταγωνιστικές σοδειές που να πιέσουν απότομα την τιμή.

Κάτω από τα 300 ευρώ το κριθάρι

Στην περίπτωση του κριθαριού, που στην ελληνική αγορά το ελεύθερο εμπόριο αγοράζει με 30 λεπτά το κιλό πλέον, η ζώνη των 300 ευρώ ο τόνος σε καθοριστικές αγορές όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν να έχουν χαθεί, με την σποτ τιμή να προσεγγίζει τα 293 ευρώ ο τόνος. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια αντίδραση στην πτώση που τράβηξε την τιμή για το κτηνοτροφικό κριθάρι ακόμα και κάτω από τα 275 ευρώ, ωστόσο η αγορά δεν μπόρεσε να διατηρήσει το εύρος των 300-310 ευρώ ο τόνος.

Στο «προσεχές μέλλον» το deal για τα ουκρανικά αποθέματα

Σε μια μάλλον αινιγματική δήλωση προέβη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έπειτα από τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για την απελευθέρωση των ουκρανικών σιτηρών. «Η Ρωσία αναμένει ότι οι συνομιλίες για την ασφαλή διέλευση των φορτίων με ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα συνεχισθούν στο εγγύς μέλλον. Η χώρα επιθυμεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι τα ουκρανικά σιτηρά θα καταλήξουν στις διεθνείς αγορές» ανέφερε, σε μια εξέλιξη που δεν δίνει σαφείς απαντήσεις στις χώρες εισαγωγείς σιτηρών, που έχουν αρχίσει να βλέπουν μάλλον με δυσπιστία την όλη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αναφορές για την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταφορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία φέρεται ότι αναμένουν το πράσινο φως για να φορτώσουν. Αν πράγματι 130 πλοια είναι έτοιμα να εφοδιαστούν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους μέσα σε λίγες ημέρες, τότε το πτωτικό κανάλι στις αγορές δεν μπορεί παρά να βαθύνει.

Ήρθε … το θαύμα ! Οι πρώτοι συνταξιούχοι που θα δουν αύξηση μετά από 6 χρόνια στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΔΕΚΟ, EFKA, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ

Είδηση που αφήνει άφωνους τους ΑΓΡΟΤΕΣ ! Γιατί πάγωσε η τιμή στο σκληρό σιτάρι ΟΠΕΚΕΠΕ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ , EFKA, ΑΜΕΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ – Ημερομηνίες πληρωμής.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου θα ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ η πληρωμή συντάξεων Αυγούστου.

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Αυγούστου είναι οι εξής:

  • – Στις 26 Ιουλίου 2022, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ (www.oaee.gr), ΟΓΑ (www.oga.gr), ΝΑΤ (www.nat.gr), ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • – Στις 27 Ιουλίου 2022, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
  • – Στις 28 Ιουλίου 2022 ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

 Χατζηδάκης: Οι εκκρεμείς συντάξεις έπεσαν στις 60.000 φέτος

Όπως είναι γνωστό, οι συνταξιούχοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν το απόγευμα της Δευτέρας (25/7).«Πέρυσι τέτοια εποχή οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούσαν ήταν 150.000», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.
Για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων ενημέρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Πέρυσι τέτοια εποχή οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούσαν ήταν περίπου 150.000 και φέτος έχουν πέσει στις 60.000» ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οριστικά έχουν κλείσει οι συντάξεις για το 2016, το 2017 και το 2018. Εξαίρεση αποτελούν οι συντάξεις εξωτερικού καθώς είναι άλλη κατηγορία και εξαρτάται από τη συνεργασία που υπάρχει με τις αρχές των τρίτων χωρών. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις συντάξεις, άνθρωποι οι οποίοι χρωστούν ή έχουν δικαστικές εμπλοκές.

«Οι συντάξεις πλέον εκδίδονται σε τρεις ή τέσσερις μήνες»

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «μέχρι και το 2018 είμαστε στο 100% των συντάξεων ως προς την έκδοσή τους, το 2019 έχει εκδοθεί στο 98,9% των συντάξεων και μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει γίνει 100%. Το 2020 έχει εκδοθεί στο 94,7%, το 2021 στο 80,6% και το 2022 στο 70%».

Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις πλέον εκδίδονται σε τρεις ή τέσσερις μήνες, τόνισε. Επεσήμανε, επίσης, ότι στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι από τον Ιανουάριο του 2023 να βγαίνει σε τρεις μήνες η σύνταξη.

Αν δεν βγει ενεργοποιείται η διαδικασία των συντάξεων εμπιστοσύνης με τα ψηφιακά στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση του ΕΦΚΑ και κατόπιν βγαίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η α ´ δόση για το πρόγραμμα ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ – Εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη η πληρωμή για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ EFKA, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ


Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr