Εκρηκτική άνοδος στα χρηματιστήρια – Σε νέα ύψη το πετρέλαιο

0
131
εκρηκτική-άνοδος-στα-χρηματιστήρια

Υπεραντέδρασαν οι αγορές μετά το sell off της Τρίτης – Τα κέρδη στη Wall Street ουσιαστικά «έσβησαν» τις απώλειες της συνεδρίασης της Τρίτης – Έπεσε ο χρυσός – Μεγάλη άνοδος στην τιμή του brent, πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι

Σαν… ελατήριο ανέβηκαν οι μετοχές στην Wall Street την Τετάρτη, ενώ ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο στις κρίσεις χάνει 1,1%. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου κάνουν νέο ράλι καθώς σκληραίνει για έβδομη ημέρα η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 596 μονάδες, ή ποσοστό 1,79%, κλείνοντας στις 33.891 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,9%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,6%. Τα κέρδη των τριών δεικτών ουσιαστικά «έσβησαν» τις απώλειες της συνεδρίασης της Τρίτης.

Ρόλο στην ενίσχυση των τιμών των μετοχών έπαιξαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Πάουελ επανέλαβε την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει κανονικά στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αυξάνοντας τα επιτόκιά της τον Μάρτιο, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που αποτελεί τον βασικό κίνδυνο στην παρούσα φάση.

Παρά την αρχική πτώση, με ισχυρή άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται ελαφρά , αλλά μένοντας κάτω από τα επίπεδα των 110 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ το ευρωπαΐκό brent ανέβηκε 8% , πάνω από τα 113 δολάρια.

Η αγορά έχει λάβει στήριξη από σειρά θετικών ειδήσεων από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί καθώς υπάρχουν αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις διείσδυσαν στη Χερσώνα και έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη, δύο βασικές πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,108 δολ./ευρώ.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr