Εκτακτη είδηση για τους αγρότες λόγω πολέμου: Τι φέρνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το σιτάρι!

0
151
εκτακτη-είδηση-για-τους-αγρότες-λόγω-π

Εκτακτη είδηση για τους αγρότες λόγω πολέμου: Τι φέρνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) για το σιτάρι!

Ειδήσεις: Το πλάνο θέλει την Ελλάδα να καταθέτει τις σχετικές αλλαγές στον φάκελο των άμεσων ενισχύσεων το επόμενο διάστημα, προκειμένου να προλάβει τις σπορές που δρομολογούνται από τους παραγωγούς για τα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Τα κονδύλια είναι πιθανό ότι θα «κοπούν» από άλλες συνδεδεμένες που παρουσιάζουν μειωμένη απορρόφηση, όπως είναι το πορτοκάλι προς χυμοποίηση.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ και η Κομισιόν φάνηκαν ότι έχουν αποφασίσει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης.

Η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι διατυπώθηκε και ως αίτημα κτηνοτροφικών οργανώσεων προς το υπουργείο Αγροτικής στις αρχές της εβδομάδας. Επιπλέον, σε συνάντηση εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας με τον βουλευτή της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα, είχε ζητηθεί η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στην παραγωγή καλαμποκιού με στόχο να αυξηθούν τα στρέμματα καλλιέργειας, πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος.

Η ένταξη του καλαμποκιού στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αναμένεται ότι θα διατηρηθεί και στη νέα ΚΑΠ, όπου ήδη υπάρχει πρόβλεψη για μαλακό σιτάρι και κριθάρι. Για αλλαγές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις στα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ έκανε λόγο και σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews την περασμένη εβδομάδα.

Το 2020 η εγχώρια παραγωγή ήταν 1.13 εκατ. τόνοι και το 2019 1,23 εκατ. τόνοι. με τις εισαγωγές της χώρας να διαμορφώνονται σε 670.000 τόνους περίπου. Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή αγορά κινείται στα επίπεδα των 360 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία και στα 405 ευρώ ο τόνος στην Ιταλία, χωρίς να υπολογίζονται στις τιμές αυτές μεταφορικά και άλλα έξοδα, καθιστώντας σε μεγάλο βαθμό απαγορευτικές τις εισαγωγές.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr