ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ! ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΕΚ- ΟΠΕΚΕΠΕ ΤΩΡΑ! ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΠΕΚΑ!!!

0
14

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ! ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΕΚ- ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) ΤΩΡΑ! ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΠΕΚΑ!!!

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ –  ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Στα 236 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από τον πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων στο ΠΑΑ, οφείλονται τα μειωμένα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προαναγγέλοντας ουσιαστικά αλλαγές στην τροποποίηση του φακέλου της ΚΑΠ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Σημειώνεται βέβαια πως τα 236 εκατ. ευρώ που είναι ουσιαστικά ένα ποσοστό ύψους 10% του φακέλου των άμεσων, μεταφέρθηκαν στο ΠΑΑ για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ την περασμένη προγραμματική περίοδο το ποσοστό μεταφοράς ήταν 5% για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Εφόσον προχωρήσει η οποιαδήποτε αλλαγή στην τροποποίηση της ΚΑΠ, μπορεί μεν να αυξηθεί η βασική, ωστόσο θα «φαγωθούν» κονδύλια από τα προγράμματα του ΠΑΑ, καθώς η εξισωτική αποζημίωση είναι δεδομένη ανά έτος και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η μεταφορά 10% των πόρων από τις άμεσες στο ΠΑΑ ήταν κάτι που είχαν προτείνει οι σύμβουλοι του στρατηγικού σχεδίου ώστε να αποκτήσουν τα διορθρωτικά προγράμματα τη βαρύτητα που χρειάζεται και να αυξηθούν τα κονδύλια για μέτρα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Αγρότες κ.λπ.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

 • Αυγενάκης: Στόχος μας ένας ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με δικαιοσύνη, διαφάνεια, συνέπεια και ταχύτητα
 • Προσπάθεια για να μειωθούν τα ποσά που μεταφέρονται στον Πυλώνα ΙΙ
 • Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο υπουργών και τη συνάντηση των EYMED-9

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ καταβάλει προσπάθεια για να βελτιώσει τα ποσά που θα παραμείνουν στον πυλώνα Ι του ΠΑΑ, ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο KΡΗΤΗ ΤV, απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταφορά, εφέτος, 236 εκατ. από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα τα ποσά που δόθηκαν στην ενιαία ενίσχυση.

Αναφερόμενος στα λάθη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της ενίσχυσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης εντόπισε δύο βασικά:

Πρώτον, ότι δεν προχωρεί στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που έχει δεσμεύσει. Και, δεύτερον, δεν ενεργοποίησε 88 εκατομμύρια ευρώ, από εκείνα που  δικαιούντο οι αγρότες.

Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι αυτοί ήταν και οι λόγοι που ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής να παραιτηθεί και ταμπουρώνεται πίσω από τη διαδικασία διορισμού του, λέγοντας ότι έχει διοριστεί από το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το νέο έτος θα υπάρξει νέα διοίκηση, η οποία θα μπορέσει να υλοποιήσει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και συνέπεια, προς όφελος των παραγωγών. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συστήματα που λυμαίνονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά, τόνισε, αυτό απαιτεί χρόνο.

Παράλληλα είπε ότι σύντομα θα εκσυγχρονιστεί ο Κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Σε ό,τι αφορά στη Σχολή της Μεσσαράς, είπε ότι στόχος του είναι να γίνει πρότυπο Σχολής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μιλάμε για αναβάθμιση αλλά για ανάσταση της Σχολής. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα επαναλειτουργήσει και η Σχολή Ασωμάτων για την Κτηνοτροφία.

Σε ό,τι αφορά στη σύσκεψη που έγινε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ολλανδική εταιρεία HVA, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, επισήμανε ότι το 87% των υδάτων χρησιμοποιείται για άρδευση στον πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται από έναν ενιαίο φορέα. Η κατάσταση στην Κρήτη, είπε, είναι καλύτερη από τη Θεσσαλία, γιατί στην Κρήτη υπάρχει ένα πρώτο masterplan, και καταγραφές των δυνατοτήτων των υπαρχόντων υποδομών από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Όπως επισήμανε ο υπουργός, η Ολλανδική εταιρεία HVA ανάλαβε στους επόμενους τέσσερις μήνες να καταθέσει χρονοδιάγραμμα προτεραιοτήτων για τη χρήση των υφισταμένων έργων και τη κατασκευή νέων, αλλά και το πώς το ένα έργο θα λειτουργεί υποστηρικτικά του άλλου.

Στο Συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες

Σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει, αύριο, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Απόψε το βράδυ θα παραστεί σε σύσκεψη των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, που θα γίνει στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας που οργανώνει ο Ιταλός ομόλογός του Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών, ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Τσεχίας.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ! ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΕΚ- ΟΠΕΚΕΠΕ ΤΩΡΑ! ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΠΕΚΑ!!!

Από 48 έως και 840 ευρώ κυμαίνεται η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση, που θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο σε τέσσερις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με τη μορφή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το εφάπαξ «μπόνους» συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ που – πιθανότατα – θα καταβληθεί λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ωφελεί περί τα 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των στοιχείων για υπεραπόδοση του προϋπολογισμού κατά το δεκάμηνο του 2023.

Δικαιούχοι είναι οι οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνων, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πόσα θα πάρουν οι δικαιούχοι επιδόματος τέκνων

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν τον Δεκέμβριο επιπλέον μιάμιση δόση (150%) του επιδόματος και ο προϋπολογισμός φτάνει τα 125 εκατ. ευρώ για περίπου 800.000 δικαιούχους.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει κάθε γονιός, ως επίδομα τέκνου, τον Δεκέμβριο θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ.

 • Αν ο γονιός παίρνει επιδομα τέκνου 28 ευρώ, τότε με το «μπόνους» του επιδόματος θα λάβει τελικά 70 ευρώ, ενώ αν λαμβάνει μηνιαίο επίδομα ύψους 560 ευρώ, τότε η επιπλέον ενίσχυση που θα λάβει θα είναι 840 ευρώ και το τελικό επίδομα για τον Δεκέμβριο θα ανέλθει σε 1.400 ευρώ.

Πόσα θα πάρουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ και αφορά σε 210.000 ωφελούμενους.

O δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν μαζί με την μόνιμη αύξηση 8% στο επίδομα, που έχει ανακοινωθεί ήδη και επιπλέον 200 ευρώ από την έκτακτη ενίσχυση.

 • Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με 2 παιδιά με μηνιαίο επίδομα 440 ευρώ, θα λάβει μηνιαία αύξηση 32 ευρώ και επιπλέον 216 ευρώ από το εφάπαξ επίδομα. Τοτελικό ποσό του επιδόματος θα ανέλθει σε 648 ευρώ.

Πόσα θα πάρουν οι δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ

Ενίσχυση 200 ευρώ θα έχουν δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ των ΟΠΕΚΑ, ενώ το ίδιο ποσό θα λάβουν και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ο προϋπολογισμός εδώ φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 225 εκατομμύρια ωφελούμενους.

 • Ο δικαιούχος επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μαζί με το μηνιαίο επίδομα και επιπλέον 200 ευρώ.

Πόσα θα πάρουν οι «χαμηλοσυνταξιούχοι»

Οι συνταξιούχοι με μηδενική ή ελάχιστη προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ, οι «χαμηλοσυνταξιούχοι» με κύρια σύνταξη κάτω των 700 ευρώ και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες είναι η τέταρτη κατηγορία περίπου 1.550.000 ωφελούμενων που θα λάβουν ενίσχυση πριν το τέλος της χρονιάς, ύψους 150 ευρώ.

Έτσι, ένας συνταξιούχος που δεν έχει προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη 700 θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ, αλλά και αύξηση περί του 3% λόγω της αύξησης των συντάξεων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2024.

 • Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει αύξηση συνολικά 216 ευρώ το χρόνο. Αν συνυπολογιστεί η έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ, τότε θα λάβει αύξηση συνολικά 366 ευρώ το 2024.

Πέντε επιπλέον μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταβληθούν ακόμα πέντε μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Αυτά είναι τα εξής:

 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους με «προσωπική διαφορά». Eφάπαξ ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ θα λάβουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι, που έχουν προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ.
 • Διπλάσιο market pass για τους κατοίκους στις πλειγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Διπλάσια οικονομική ενίσχυση, χωρίς να χρειαστεί κάποια κίνηση εκ μέρους τους, θα λάβουν οι δικαιούχοι του Market Pass ΙΙ που μένουν σε πληγείσες από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία περιοχές, με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις.
 • Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με πρόβλεψη για επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα. Το επίδομα θέρμασης, φέτος θα κυμανθεί από 100 έως 800 ευρώ, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.
 • Youth Pass. Η οικονομική ενίσχυση σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών δεν έχει περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
 • Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αυξημένο κατά 8% θα είναι το συγκεκριμένο επίδομα του Δεκεμβρίου, με κόστος για τον προϋπολογισμό στα 43 εκατ. ευρώ.

ΝΕΑ LIVE ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2023- ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, VOUCHERS, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΣΤΟΛΩΝ! ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ!

ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΕΑ!!! ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 2023- ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΝΤΑΤΑ!! ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ OGA, EFKA

ΕΚΤΑΚΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ:ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ – My Data!! ΜΠΛΑΚ ΦΡΑΝΤΕΙ 2023 ΚΩΤΣΟBΟΛΟΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, ΠΛΑΙΣΙΟ!!!


Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr