ΕΚΤΑΚΤΟ! Συναγερμός στην Ευρώπη – Νέα μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική

0
299
εκτακτο-συναγερμός-στην-ευρώπη-νέα-μ

ΕΚΤΑΚΤΟ! Συναγερμός στην Ευρώπη – Νέα μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική

Ειδήσεις: Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που έβαλε “μπλόκο” στις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική εξαιτίας της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και “αναγκάζει” τον ΠΟΥ να συνεδριάσει εκτάκτως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Το πρωί της Παρασκευής (26.11.2021), επιβεβαιώνοντας τον… συναγερμό, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε γνωστή την πρόθεση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να “κλείσει” τα σύνορά της για ταξιδιώτες από την περιοχή.

Με την Ευρώπη να “γονατίζει” από το κύμα κορονοϊού που σαρώνει πολλές χώρες της, πιέζει τα συστήματα υγείας και επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα, η Κομισιόν φροντίζει να “κλείσει” πριν φτάσει η μετάλλαξη της Μποτσουάνα που κατά Βρετανούς επιστήμονες το πιο σημαντικό στέλεχος του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής!

“Η Κομισιόν θα προτείνει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το επείγον μέτρο του τερματισμού αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί η μετάλλαξη Β.1.1.529.» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν γίνει γνωστό ότι το πρώτο κρούσματα της νέας μετάλλαξης εντοπίστηκε στο Ισραήλ

Η παραλλαγή της Μποτσουάνα έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Και ενώ ο ΠΟΥ συνεδριάζει για να εξετάσει τα νέα δεδομένα, την κατάσταση παρακολουθεί στενά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων και Νοσημάτων (ECDC) και μάλιστα μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για το επίπεδο απειλής.

Τα πρώτα μέτρα

Η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε., μετά την ανακοίνωση φον ντερ Λάιεν, που ανακοίνωσε πως απαγορεύει την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες.

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί την Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες.

Και η Γερμανία, όμως, παίρνει μέτρα και θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Απόφαση να περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε και η Σιγκαπούρη. Όσοι δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, δεν θα μπορούν να μπαίνουν στη Σιγκαπούρη ούτε να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα μέσω αυτής.

Βρετανία: Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα το πιο σημαντικό στέλεχος

Και ενώ η ανησυχία για το νέο στέλεχος του κορονοϊού με τις 32 μεταλλάξεις (!) προκαλεί τη συνεδρίαση του ΠΟΥ, η Βρετανία, η πρώτη χώρα που πήρε μέτρα, δεν κρύβει την ανησυχία της για το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα εμβόλια!

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες στη Βρετανία το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

«Όπως το περιέγραψαν οι επιστήμονες, (αυτό) είναι το πιο σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα στην έρευνά τους», σημείωσε ο Σαπς στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Sky News.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στην βρετανική κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη να δράσει άμεσα και προληπτικά στην περίπτωση που οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής του κορονοϊού επιβεβαιωθούν, μολονότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για τα χαρακτηριστικά της.

Η παραλλαγή αυτή του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματά της στη Βρετανία.

Η απόφαση της Βρετανίας να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που σταματήσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική εξαιτίας της μετάλλαξης της Μποτσουάνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πρετόρια, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να κάνει λόγο για εσπευσμένη απόφαση, καθώς ούτε ο ΠΟΥ δεν έχει ανακοινώσει αποφάσεις μέχρι στιγμής.

Η Νότια Αφρική θα ζητήσει από τις βρετανικές αρχές για να προσπαθήσει να τις κάνει να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr