Αύξηση προβληματικών δανείων στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία για την οικονομική σταθερότητα
Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα προβληματικά δάνεια στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφηκε αύξηση τόσο στα «κόκκινα δάνεια» όσο και σε εκείνα που πλησιάζουν το κόκκινο στάδιο. Ειδικότερα, τα δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες παρουσίασαν αύξηση 43%, φτάνοντας τα 7,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 από 5,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023. Ο αναλογούντας ρόλος αυτών των δανείων προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύθηκε σε 5,5% από 3,8%.
Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, δάνεια συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ «κοκκίνισαν» (ροές από εξυπηρετούμενα σε μη εξυπηρετούμενα), εκ των οποίων τα 1,0 δισ. ευρώ σχετίζονταν με τη δημόσια εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αντίθετα, οι ροές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα ανήλθαν σε 0,7 δισ. ευρώ, με τις καθαρές ροές προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διαμορφώνονται στα 576 εκατ. ευρώ.
Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών αποτυπώνεται στη διαβάθμιση των δανείων ανά επίπεδο πιστωτικού κινδύνου, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9. Οι δανειακές απαιτήσεις με τον υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο (στάδιο 3) παρουσίασαν μια οριακή αύξηση, ενώ οι απαιτήσεις με τον μικρότερο πιστωτικό κίνδυνο (στάδιο 1) ενισχύθηκαν, κυρίως λόγω της πιστωτικής επέκτασης.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, χωρίς τις καταγγελμένες απαιτήσεις, διαμορφώθηκαν στα 3,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 46,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Σημαντικό είναι ότι το 68,2% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω του ενός έτους, ποσοστό σχεδόν σταθερό σε σχέση με το τέλος του 2023.
Τέλος, το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) ανήλθε σε 10,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 4,8% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2023. Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε οριακά σε 6,9%, παραμένοντας σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 2,3%. Η Τράπεζα της Ελλάδας τονίζει την ανάγκη συνεχούς προσπάθειας για την αποκλιμάκωση του υφιστάμενου αποθέματος δανείων.
Πηγή: newsbeast.gr