Ελληνοτουρκικά: Τι συζητήθηκε στις διερευνητικές επαφές

0
33

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσαν οι διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 2 το μεσημέρι.

Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να αναχωρήσει αργά το μεσημέρι από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, που έγιναν στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με πληροφορίες η κάθε πλευρά παρουσίασε την δική της εκδοχή για τα θέματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν.

Αυτός ήταν ο 61ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών που συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν προκειμένου να επιχειρηθεί η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα φλέγοντα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου με αιχμή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Σεντάτ Ονάλ και η Τουρκία από τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού υπουργείου Τσαγατάι Ερτσίγες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις παρέστη και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί αν συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, σήμερα ή αύριο, οι πρέσβεις Κουφιού και Αποστολίδης αναμένεται να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για τις τουρκικές θέσεις όπως παρουσιάστηκαν στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης.

Ο Δένδιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ουσία των συζητήσεων, ούτε για τα θέματα που η τουρκική πλευρά αξίωσε να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις απόψεις των Τούρκων αναμένεται να αναπτυχθεί στον επόμενο, τον 62ο, γύρο των διερευνητικών επαφών, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος.

Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται και η ανάπτυξη των τουρκικών θέσεων σε απάντηση των ελληνικών επιχειρημάτων.

Πηγή: tilegrafimanews.gr