Εμβόλια-Μεταλλάξεις: Τα τελευταία νέα για AstraZeneca, Pfizer και EpiVacCorona

0
104
εμβόλια-μεταλλάξεις-τα-τελευταία-νέα

Προκαταρκτικά δεδομένα από μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μέτρησε τα επίπεδα τον αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν τη βραζιλιάνικη και τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη του SARS-CoV-2 (ή να σταματήσουν την ίδια τη λοίμωξη COVID-19) δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικά.

Ρώσοι επιστήμονες, που έχουν αναπτύξει το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού γνωστό με την επωνυμία EpiVacCorona, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού.

AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και Pfizer/BioNTech

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιστημονική βάση bioRxiv, τόσο η φυσική ανοσία (αφού κάποιος έχει αναρρώσει από την COVID-19) όσο και η ανοσία που προκαλείται δια του εμβολιασμού είναι ικανές να αναχαιτίσουν τις δύο μεταλλαγμένες εκδοχές του κορωνοϊού, αν και σε μικρότερη έκταση.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της νέα μελέτης είναι ότι, η βραζιλιάνικη μετάλλαξη μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτική στα αντισώματα που παράγονται δια του εμβολιασμού. Η διαπίστωση αυτή έρχεται να ανατρέψει όσα υπέθεταν μέχρι τώρα οι επιστήμονες για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Γκαβιν Σκρεατον κατάφεραν επίσης να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο που παίζουν οι αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα S, και οι οποίες την βοηθούν να ξεγλιστρά από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η βραζιλιάνικη μετάλλαξη ενδεχομένως να είναι λιγότερο ανθεκτική στα εμβόλια αλλά και στην φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού, συγκριτικά με τη νοτιοαφρικάνικη και τη βρετανική μετάλλαξη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από άτομα που είτε είχαν φυσικά αντισώματα αφού είχαν αναρρώσει από COVID-19, είτε είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 των Πανεπιστημίου Οξφόρδης/AstraZeneca ή το BNT162b2 των Pfizer/BioNTech.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, τα αντισώματα που ανέπτυσσε ο οργανισμός έπειτα από εμβολιασμό συντελούσαν σε καταστολή τόσο της βρετανικής όσο και της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού, αλλά και της νοτιοαφρικάνικης.

Σύμφωνα με τον Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του εμβολίου της AstraZeneca, «τα νεότερα αυτά δεδομένα μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θέτει ο ιός και οι μεταλλάξεις του στα συστήματα υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βραζιλιάνικη και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουν παρόμοιες αλλαγές στον υποδοχέα του σημείου πρόσδεσης και αυτό έκανε τους επιστήμονες να εικάσουν ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα μπορεί να επηρεάζονται κατά τον ίδιο τρόπο. Άρα ο εμβολιασμός μπορεί να παρέχει προστασία έως κάποιο επίπεδο έναντι της βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Ενώ η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης ενδεχομένως να αποδίδεται στο γεγονός ότι οι μεταλλάξεις αφορούν σε σημεία του κορωνοϊού που είναι εκτός του υποδοχέα πρόσδεσης.

Το ρώσικο EpiVacCorona

Ρώσοι επιστήμονες, που έχουν αναπτύξει το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού γνωστό με την επωνυμία EpiVacCorona, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο τις μαζικές κλινικές δοκιμές του εμβολίου EpiVacCorona, το οποίο ανέπτυξε το επιστημονικό Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας.

Oι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-light ολοκληρώθηκαν και τα απαιτούμενα έγγραφα για την κατοχύρωση του εμβολίου είναι ήδη έτοιμα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα κατά την διάρκεια σύσκεψης της οποίας προήδρευε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το εν λόγω εμβόλιο ανέπτυξε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι και είναι βασισμένο σε αδενοιό. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2021 ξεκίνησε στην Μόσχα ο εμβολιασμός των εθελοντών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-light. Το εμβόλιο Sputnik-light είναι μια πιο ελαφρά εκδοχή του εμβολίου Sputnik-V και είναι εμβόλιο μιας δόσης.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr