Εμβολιασμός: Εκλεισαν 29.000 ραντεβού για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών

0
124
εμβολιασμός-εκλεισαν-29-000-ραντεβού-για-π

Περίπου 29.000 παιδιά 5-11 ετών έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σήμερα, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, η χώρα παρέλαβε 60.000 δόσεις παιδικού εμβολίου, που περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων, ενώ τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με το ατομικό βιβλιάριο υγείας, που θα φαίνονται τα εμβόλια που έχουν κάνει.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι τα εμβόλια ενδείκνυνται, καθώς αν και τα παιδιά νοσούν ελαφρά, παραμένει ο κίνδυνος – έστω μικρός, για σοβαρή νόσηση. Τα εμβόλια θα προστατεύσουν τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να παρακολουθούν στις δραστηριότητές τους, ενώ ο εμβολιασμός τους θα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, κυρίως των πιο ευάλωτων. Η αύξηση των εμβολιασμών συντελεί επίσης στη μείωση του κινδύνου των μεταλλάξεων.

Στα παιδιά, το εμβολιαστικό σχήμα προβλέπει την παροχή δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στους ενήλικες. Οι παρενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στους ενήλικες, δηλαδή πιθανός πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο που γίνεται η ένεση.

«Μην αναβάλλετε τα άλλα εμβόλια»
Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών για κορωνοϊό δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναβολές στο βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τα κλασικά εμβόλια. «Όχι αναβολές» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Το επόμενο διάστημα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται ότι θα διατυπώσει συστάσεις όσον αφορά στην ενισχυτική δόση των ανηλίκων έως 17 ετών.

Η κυρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι στο ζήτημα των χρόνιων αλλεργιών, που είναι συχνές στα παιδιά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις -και απίθανες – να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών» τόνισε.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, που περιλαμβάνουν λιγότερο ευχάριστα και πιο αισιόδοξα νέα, όπως είπε και ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Τα λιγότερο ευχάριστα νέα, όπως τα χαρακτήρισε, αφορούν την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης. Τα δεδομένα με πιο αισιόδοξη επένδυση είναι τα στοιχεία του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα νοσοκομείων. Παρά τον μικρό αριθμό ασθενών -42 αναφέρονται – οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με κορωνοϊό. Είχαν πάει στο νοσοκομείο με κάτι διαφορετικό. Σε επίπεδο κλινικής εμφάνισης, διακρίνονται σταθερά κάποια χαρακτηριστικά: α. το 80% αφορά άτομα κάτω των 50 ετών, β. ότι η νοσηλεία είναι βραχεία (2-8 ημέρες) ενώ η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6% σε σχέση με 17%, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις του ΠΟΥ, που ζητά να υπάρξουν νέα δεδομένα. «Ακόμη κι αν η μετάλλαξη είναι ηπιότερη της Δέλτα, θα προκύψουν ζητήματα στο θέμα της νοσηλείας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας« εξήγησε.

Προτεραιότητα η πρώτη δόση του εμβολιασμού
Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκύπτουν από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πάνω από 6,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για το ραντεβού των παιδιών, έχουν κλείσει πάνω από 29.000 ραντεβού. Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr