emvolio.gov.gr – Ραντεβού για τα εμβόλια – Συντάξεις και αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ

0
88
emvolio-gov-gr-ραντεβού-για-τα-εμβόλια-συντάξε

emvolio.gov.gr – Ραντεβού για τα εμβόλια – Συντάξεις και αναδρομικά ΙΚΑ(ika.gr), ΝΑΤ(nat.gr), ΟΑΕΕ(oaee.gr), ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλες οι πληροφορίες

NEWS:  Ανοίγει σταδιακά από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 19 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για Covid-19 (emvolio.gov.gr), για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών. Αφορά 800.000 πολίτες. Το άνοιγμα της συγκεκριμένης ομάδας θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εμβολιάζονται, πολίτες άνω των 60 ετών, με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Αφορεί τα εξής νοσήματα αυξημένου κινδύνου:

-Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου

-Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2

Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2

-Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων

Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία A, νοσημάτων υψηλού κινδύνου)

-Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)

-Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α), νεφρωσικό σύνδρομο

-Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος

-Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία

-Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)

-Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα

-Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής

-Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)

Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Σημειώνεται την Τετάρτη 21 Απριλίου, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59.

Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Ο προγραμματισμός του ραντεβού εμβολιασμού γίνεται με τους εξής τρόπους: Εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034, απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr σε ΚΕΠ ή φαρμακείο.

emvolio.gov.gr – Ραντεβού για τα εμβόλια – Συντάξεις και αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ –

Υψηλότερες κρατήσεις από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και την εισφορά ασθένειας κρύβουν τα «ψιλά γράμματα» των ενημερωτικών σημειωμάτων με τις επανυπολογισμένες συντάξεις (e-ΕΦΚΑ ), που θα αρχίσουν να παίρνουν στα χέρια τους οι συνταξιούχοι σε δύο μήνες.

Οι κρατήσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με πριν και θα ροκανίσουν τις αυξήσεις που θα προκύψουν στις συντάξεις. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι αυξημένες κρατήσεις θα οδηγήσουν και σε μικρότερη μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Η ΕΑΣ επιβάλλεται σε μικτά ποσά συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ. Η εισφορά αυτή τίθεται πλέον εν αμφιβόλω με την απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την Παρασκευή, πλην όμως εξακολουθεί να μένει στις συντάξεις μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρι να αποφασιστεί αν μπορεί να διατηρηθεί ως παράνομη ή αν θα καταργηθεί, ανοίγοντας τρύπα στα οικονομικά των Ταμείων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση όμως με την απόφαση της Ολομέλειας του ΕλΣ αρχίζουν να «τρέχουν» και αναδρομικά.

Η ΕΑΣ, μετά τον επανυπολογισμό του 2019, επιβάλλεται στο άθροισμα ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης ενώ η προσωπική διαφορά μένει εκτός.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος που είχε ως το 2018 σύνταξη 1.600 ευρώ μικτά προ κρατήσεων και προ μνημονιακών μειώσεων, είχε την πρώτη κλίμακα της κράτησης ΕΑΣ με 3% και η σύνταξη μειωνόταν κατά 48 ευρώ.

Στον επανυπολογισμό του 2019 η σύνταξη των 1.600 ευρώ έγινε 1.400 ευρώ, με προσωπική διαφορά τα άλλα 200 ευρώ.

Στα 1.400 ευρώ ο συνταξιούχος δεν είχε μείωση ΕΑΣ, αλλά μόνον κράτηση 6% για ασθένεια (-84 ευρώ), οπότε η σύνταξη κατέβαινε στα 1.316 ευρώ και μετά υπολογιζόταν ο φόρος. Στο νέο επανυπολογισμό όμως η σύνταξη θα αυξηθεί και αν η ανταποδοτική και εθνική φτάσουν στα 1.500 ευρώ, τότε θα επανέλθει η ΕΑΣ με 3% και θα χάσει 45 ευρώ από την αύξηση που πήρε.

Η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.455 ευρώ. Ακολούθως θα έχει και μεγαλύτερη κράτηση από το 6% της ασθένειας (-87,3 ευρώ) και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.367 ευρώ. Στην πράξη, ενώ στον πρώτο επανυπολογισμό είχε 1.400 ευρώ μικτή σύνταξη και στον δεύτερο πάει στα 1.500 ευρώ, με αύξηση 100 ευρώ στα μικτά, καταλήγει λόγω υψηλότερων κρατήσεων ΕΑΣ και ασθένειας να έχει καθαρή αύξηση προ φόρου μόλις 51,7 ευρώ (1.367,5-1316=51,7).

Αν είχε προσωπική διαφορά 200 ευρώ, τώρα θα γίνει 148,3 ευρώ γιατί η αύξηση που μένει μετά τις κρατήσεις είναι τα 51,7 ευρώ και αυτή θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Με τον νέο επανυπολογισμό θα υπάρξουν και πρόσθετες επιβαρύνσεις από την ΕΑΣ στις περιπτώσεις συνταξιούχων που θα πάρουν μεγάλες αυξήσεις και εξαιτίας των αυξήσεων αυτών θα περάσουν σε υψηλότερη κλίμακα ΕΑΣ.

Για παράδειγμα:

Απόστρατος συνταξιούχος με 40 έτη και μικτή σύνταξη 1.650 ευρώ ως το 2018 πλήρωνε ΕΑΣ 50 ευρώ και ασθένεια 96 ευρώ, οπότε η σύνταξη πριν από το φόρο ήταν 1.504 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του 2019 παίρνει ανταποδοτική και εθνική σύνταξη 1.550 ευρώ.

Η ΕΑΣ από το 2019 επιβάλλεται στα 1.550 ευρώ της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης με ποσό 47 ευρώ, οπότε η σύνταξη πάει στα 1.503 ευρώ. Το ποσό αυτό έχει 6% εισφορά για ασθένεια, ήτοι 90 ευρώ κράτηση, και η σύνταξη προ φόρου διαμορφώνεται στα 1.413 ευρώ πλέον της προσωπικής διαφοράς των 90 ευρώ, ώστε να έχει το ίδιο προ φόρου ποσό με το 2018 (1.503 ευρώ).

Με τον επανυπολογισμό του 2021 που θα έχει τώρα η ανταποδοτική και η εθνική σύνταξη θα αυξηθεί στα 1.750 ευρώ και αυτομάτως θα αλλάξει η κλίμακα της ΕΑΣ και η κράτηση από 3% θα είναι 6% στα 1.750 ευρώ, δηλαδή 105 ευρώ αντί 47 ευρώ που είχε στον πρώτο επανυπολογισμό και 50 που ευρώ ήταν η ΕΑΣ ως το 2018.

Η αύξηση της κράτησης είναι γιατί το ποσό σύνταξης πέρασε πάνω από τα 1.700 ευρώ που επιβάλλεται ΕΑΣ με ποσοστό 6%, ενώ από τα 1.400,01 ευρώ ως τα 1.700 ευρώ έχει 3%.

Ο συνταξιούχος θα έχει όμως και υψηλότερη εισφορά ασθένειας από πριν, καθώς μετά τα 105 ευρώ της ΕΑΣ η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.645 ευρώ. Με το 6% για ασθένεια θα έχει κράτηση 99 ευρώ, που σημαίνει ότι η σύνταξη πριν από το φόρο θα διαμορφωθεί στα 1.546 ευρώ.

Συγκρίνοντας τα ποσά του 2018 και του 2021 διαπιστώνουμε ότι μπορεί στα μικτά να υπάρχει αύξηση κατά 100 ευρώ (από 1.650 ευρώ στα 1.750 ευρώ), αλλά στα προ φόρου ποσά η αύξηση περιορίζεται σε 42 ευρώ (από τα 1.504 ευρώ στα 1.546 ευρώ). Οι κρατήσεις ΕΑΣ είναι αυτές που ροκάνισαν ένα μέρος της αύξησης, αλλά παρόλα αυτά ο συνταξιούχος βγαίνει κερδισμένος από τον νέο νόμο και τον νέο επανυπολογισμό της σύνταξής του.

emvolio.gov.gr – Ραντεβού για τα εμβόλια – Συντάξεις και αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμή στους αγρότες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) έκανε πληρωμές 7,4 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 09/04– 15/04 πληρώθηκαν 3.926 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού ΕΔΩ

Πληρωμή συντάξεων Μαΐου 2021 : ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – Δώρο Πάσχα 2021

Συντάξεις αναδρομικά 2021 : Δημόσιο, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ – Αναστολή εργασίας και 534 ευρώ

ΕΚΑΣ και αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ – 534 ευρώ επίδομα : Τα τελευταία ΝΕΑ

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr