Εντείνεται η ανησυχία για την Αττική

0
38

Τον Φεβρουάριο περίπου τοποθέτησε τον ερχομό του για το τρίτο κύμα της πανδημίας η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας –Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε πως ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, η οποία εμφάνισε και χθες μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων, το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα για αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.

Ακόμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, εξήγησε πως «αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική» και προειδοποίησε σχετικά ότι «εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Την αγωνία των επιστημόνων για τυχόν «εκτροχιασμό» της Αττικής ενισχύουν και τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα και διανέμονται ανά την επικράτεια ως εξής: 59 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, 24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών, 21 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, 20 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής, 15 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής, 14 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Απρόσκοπτα λειτούργησαν χθες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με το παραδοσιακό κουδούνι να ηχεί πρώτη φορά για το 2021, γεμίζοντας με ανακούφιση όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, το μαθητικό δυναμικό και πρωτίστως το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς – και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας- την πρώτη μεγάλη «αποστολή» του για το νέο έτος.

Αν και η επανεκκίνηση της δια ζώσης διδασκαλίας περιορίζεται αυτήν την ώρα στους μικρούς μόνο μαθητές, η επιστροφή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε γνώριμους, διδακτικούς ρυθμούς συνιστά μια ισχυρή δόση… κανονικότητας, η οποία δεν ακουμπά, ωστόσο, το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Στον αντίποδα, «είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης» ξεκαθάρισε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή».

Τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο

Η προαναγγελία νέων μέτρων στήριξης για τον κλάδο της εστίασης συνιστά ένα μόνο μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους πρώτους μήνες το 2021, σε μια περίοδο μάλιστα που θα ξεκινούσαν -προ πανδημίας- οι χειμερινές εκπτώσεις.

Παρότι διακαής επιθυμία των παραγωγικών υπουργείων αποτελεί η επιστροφή στον ομαλότητα για την αγορά, ο Νίκος Παπαθανάσης εξήγησε πως «αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», ενώ δεσμεύτηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα λειτουργήσει και πάλι το σύστημα click away (παράδοση εκτός), το οποίο είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 13 Δεκεμβρίου. Επόμενο βήμα, αν η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι ελεγχόμενη, θα είναι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης το «ραντεβού εντός του καταστήματος», το οποίο μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος.

Ωστόσο, στους «αντιπάλους» της πλήρους ή της μερικής λειτουργίας του λιανεμπορίου το αμέσως επόμενο διάστημα εντάσσονται αφενός οι καιρικές συνθήκες και αφετέρου η μαζική ανυπακοή στα μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας ευχήθηκε «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες» οι εβδομάδες που ίσως απαιτηθούν ως παράταση στο τρέχον lockdown, μετά τις σκηνές κοσμοσυρροής σε παραλίες των νοτίων προαστίων της Αθήνας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το οποίο θύμιζε καλοκαίρι. Παράλληλα, η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας χθες, εντείνοντας το αίσθημα του χειμώνα τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ένα τρίτο κύμα πανδημίας, για το οποίο προετοιμάζονται ήδη υγειονομικοί και κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου (αρχικά μερικώς), αλλά και ο χρόνος επανεκκίνησης των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων της Παρασκευής, προανήγγειλε ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος. Και αυτό γιατί, στο εξής τα μέλη της Επιτροπής θα συνεδριάζουν κάθε Παρασκευή και μετά θα υπάρχουν οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως περιέγραψε στη χθεσινή πρεμιέρα των νέων του καθηκόντων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

«Η διαδικασία ορίζει ότι οι ειδικοί συλλέγουν τα δεδομένα και εισηγούνται και η κυβέρνηση αποφασίζει, βδομάδα-βδομάδα. Δεν μπορούμε λοιπόν να ξέρουμε από τώρα οτιδήποτε. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών» δήλωσε ο κ. Ταραντίλης και άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για τους ανθρώπους του κλάδου, καταλήγοντας πως «θα δούμε τα δεδομένα κι αναλόγως θα πράξουμε».

Με έκδηλη την αγωνία του εμπορικού κόσμου για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την κανονική λειτουργία της αγοράς, «εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, που εξαρτώνται από την κινητικότητα στην κοινωνία. Γι’ αυτό οι δραστηριότητες πρέπει να ανοίγουν μία μία και να υπάρχει εκτίμηση των στοιχείων» υποστήριξε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως «όσο πιο πολύ συνωστίζεται ο κόσμος, τόσο αυξάνονται τα κρούσματα».

Η παράταση, άλλωστε, των περιοριστικών μέτρων (τα οποία λήφθηκαν από την 3η Ιανουαρίου) εκπνέει την επόμενη Δευτέρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη να αποτιμά ως εξαιρετικά πρόωρη χθες την όποια συζήτηση για την εξέλιξη των μέτρων, μέχρι να αποφανθούν σχετικά οι ειδικοί.

Πηγή: tilegrafimanews.gr