Εντός του 2021 το ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

0
77
εντός-του-2021-το-ταξίδι-του-μητσοτάκη-στι

Εντός του 2021 θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ αν το επιτρέψει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη.

“Το κείμενο της κοινής δήλωσης των “27”, είναι ένα πολύ ρεαλιστικό και ισορροπημένο κείμενο. Το σημαντικό είναι ότι πατάει πάνω στην έκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, που σημαίνει ότι επαναφέρει όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει.

Περιγράφεται μια διττή προσέγγιση, μια προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, που περιλαμβάνει και προτάσεις για θετικά μέτρα και βεβαίως βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών – μελών.

Αυτό προφανώς αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα ότι οι όποιες αποφάσεις οριστικές, θα παραπεμφθούν για τον Ιούνιο αλλά κυρίως ότι τα όποια θετικά μέτρα και οι αποφάσεις είναι υπό αίρεση, έχουν όρους και προϋποθέσεις και θα είναι και αναστρέψιμες.

Η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση θα φέρει πίσω και την όποια θετική ατζέντα”, ανέφερε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, μιλώντας στον Realfm 97,8.

Η Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε ότι “δεν δίνεται λευκή επιταγή. Επιμένω στην αναστεψιμότητα και στους όρους και στις προϋποθέσεις, γιατί στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό ότι έπρεπε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία”.

Αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι “το τηλεφώνημα ακολούθησε αμέσως μετά την παρέμβαση του κ. Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια ιστορική παρέμβαση, δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να επανεκκινήση την διατλαντική συμμαχία.

Ακολούθησε η διμερής συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, ήταν μια συνομιλία που διήρκεσε μισή ώρα. Έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής, έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα”.

“Ο Αμερικανός Πρόεδρος τοποθετήθηκε στην εκδήλωση της Ομογένειας, θα ήταν πολύ λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Ελπίζουμε να το επιτρέψουν. Θα ήταν μια πολύ καλή συγκυρία για να γίνει η επίσκεψη εντός του 2021, συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουμε ακόμη”, πρόσθεσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr